Банкеръ Daily

Свят

"Боинг" отчаяно се нуждае да върне 737 Max във въздуха, но това трудно ще стане

Бъдещето на "Боинг" зависи от модела 737 Max и най-вече той да лети отново. Но засега всички самолети от този модел остават заземени и очакват световните авиационни регулатори да одобрят софтуерно решение, което ще ги направи по-безопасни за полети, информира CNN.

Засега обаче няма изгледи 737 Max да лети отново скоро. Експерти се съмняват, че глобалните регулатори ще действат съгласувано, за да одобрят решението за полет на 737 Max. Световните авиационни власти загубиха доверие във Федералната авиационна администрация (ФАА) на САЩ. Досега не е имало липса на такова, но този път нещата са различни. Това ще рече, че ще е необходимо възстановяване на изгубеното доверие както към Боинг, така и към експертите. Американският производител може да се сблъска с доста затруднения в опита си да получи отново разрешение за летене със заземения си модел.

Сериозността на проблема за американската компания идва от факта, че моделът 737 Макс е най-продаваният самолет на Боинг. Поръчките за тях са 5000, а печалбата на Боинг се е понижила с 21% през последното тримесечие, заради спирането на 737 Max. "Боинг" вече е похарчил най-малко 1 млрд. долара, за да отстрани проблемите в софтуера. Залозите не биха могли да бъдат по-високи за компанията, най-големият износител на Америка.


 

Facebook logo
Бъдете с нас и във