Банкеръ Daily

Свят

Бойко Борисов - каубоят на Европа

Специалният кореспондент на френското списание „Le Point“ в София Марк Нексон публикува статия със заглавие „Бойко Борисов – каубоят на Европа“ в броя от 17-24 декември 2020 година. Публикуваме я публикуваме без съкращения и без редакторска намеса.

 

Несменяем. Българският премиер е затънал до шия в скандали, но е обожаван от Брюксел.

Мъжът се е излегнал напреки леглото. Той спи. С прострени ръце, с крака, висящи във въздуха. Бръсната му глава е положена върху възглавница. Коремът му, за който може да се предположи, че е наистина внушителен, е завит с чаршаф на пеперудки. Има тен на човек, който е на почивка на морето.

На нощното му шкафче е сложен пистолет, Glock 17, а до него - тубички с крем. Едно чекмедже е отворено: вътре са натрупани банкноти от по 500 евро и кюлчета злато. Това прави 1 млн. евро в банкноти, без да броим останалото.

Заспалият мъж се казва Бойко Борисов, на 61 години. Заема най-влиятелния пост в държавата. Сниман е в спалнята на държавната резиденция, в квартал „Бояна“ в София. След като миналото лято снимките изтекоха, обяви, че това е конспирация.

Колтът? „Да, имам един. Когато спя, се притеснявам, чувствам се беззащитен.“ А за другото? „Изпратиха ми едно красиво момиче“ – казва той.

Сцената можеше да се развива в някоя далечна република в Централна Азия. А тя се случва в една от 27-е страни членки на Европейския съюз. Безспорно, това не е най-голямата и най-богатата членка, но е част от европейското семейство от 2007 година.

И начело на тази държава е Бойко Борисов – над 100-килограмов колос, чиито игрички не могат да впечатлят Брюксел.

„Когато говоря с хора от Европейската комисия, тяхната реакция е такава“: „Та това е България!“ – разстроено коментира българската евродепутатка Елена Йончева. Тя има причини да се притеснява. В телефонен разговор, за който става ясно преди четири месеца, Борисов обещава да я „размаже“, за да спре да настоява да се правят разследвания срещу него.

„Прекарвам, колкото се може по-малко време в София“ – признава тя. И това не е всичко. В същите тези разговори Борисов се подиграва на европейските си колеги. „Казах им, че не разбирам добре английски, еб..х ги с двеста, тези чужденци и техните премиери…”, казва той. 

Но с това не разклаща доверието на „чужденците“. През октомври Доналд Туск, председател на Европейската народна партия (ЕНП) - партията, която обединява ХДС на Ангела Меркел и френските републиканци, посреща Борисов в Брюксел. Той иска да научи повече подробности за онова, което нарича „сценарий на криминален филм“. Срещата завършва с усмивка. „Той е направил очевидни грешки, но беше честен с мен“, казва Туск. И добавя: „Позволете ми да запазя дискретност, що се отнася до личния му живот“. С това да приключим официалните изявления.

Оттогава Борисов се държи наперено. И се опитва да отвлече вниманието. „Първо, винаги спя гол, без одеяло“, казва той, за да се оправдае, че снимките са фотомонтаж. След това споменава жената на олигарх, който е в затвора, а тя дошла да го съблазни и вкара в капан. След това казва, че е опит за преврат на руските тайни служби. А накрая, че е дело на неговия политически враг - президентът на България Румен Радев. „Той изпраща дронове да ме следят“, казва Борисов на пресконференция. „Управлява ги самият той – дори ги изпраща до прозореца ми.“

Борисов си колекционира скандали. До степен, че изкарва хиляди протестиращи по улиците на столицата в продължение на над сто дни.

След единадесет години на власт балканският каубой може да се похвали, че попада в едни доста печални класации.

Първо - нивата на корупция и бедност са най-високите в Европейския съюз.

Второ - липсата на свобода на печата поставя страната в световните класации зад Гвинея и Кувейт. За сравнение при присъединяването на България към ЕС по свобода на печата тя е на една и съща позиция като Франция.

И накрая - чуждестранните инвестиции спадат рязко: намалели са до 1 млрд. долара при 8 млрд. долара през 2008 година.

За тези сметки хората от обкръжението на Борисов веднага го оправдават: "Той никога не е имал подкрепата на мнозинството, за да провежда реформи", настоява Георги Харизанов, негов приятел и тенис партньор.

Въпреки всичко Борисов се гордее с едно нещо: по време на неговото управление пътната мрежа се е разширила с 20 процента. Почти всеки ден той застава зад волана на своята Toyota 4x4 и потегля в посока, където току-що е положен пресен асфалт.

„Истинска красота“ – казва той в екстаз, на 12 ноември.

От задната седалка министърът на здравеопазването се намесва: „Позволявате ли ми да кажа нещо?“

„Разбира се, ние сме тук, за да обсъждаме.“

„Излекувахме 700 души от COVID-19.“

„Много добре, нека бързо се възстановят... Вижте този мост и тези бели линии!“

След това забавя скоростта и отваря предното стъкло: „Здравейте лъвове, работите ли? – обръща се той към двама работници с лопата в ръка. - Каква красота!“

Тези красоти са често пъти ефимерни заради лошото качество на материалите, които на всичкото отгоре струват и много скъпо. Километър българска магистрала струва три пъти повече от също толкова дълга в Норвегия. Причината: подкупите достигат 50% от стойността на подписаните договорите и има орязване на тръжните процедури. Причината: за да се избегне кандидатстването на чуждестранни компании, властите прилагат номер - те разпределят между местни строители участъци, по-къси от 10 километра. Това е достатъчно, за да се поддържа непрозрачността и да продължи ограбването на европейските фондове.

„При последната европейска помощ от 1 милиард евро са присвоени около 400 милиона евро“ - твърди разследващият журналист от сайта „Биволъ“ Атанас Чобанов.

„Живеем в една малка Русия, с поръчкова съдебна система, която е замръзнала във времето на комунистическата епоха“, добавя Николай Стайков от „Антикорупционния фонд“ в София.

Това е тресавище, в което Борисов еволюира по блестящ начин. Вярно, човекът, има на какво да стъпи. Започва кариерата си през 90-е години на миналия век, когато създава частната охранителна фирма Ипон-1.

По онова време си е изградил имидж на смел и безстрашен. С черен колан по карате, пожарникар по образование, той много бързо развива бизнеса си във време, когато рекетът е обичайна практика.

Свързва се с Румен Николов, известен като „Пашата“, който освен негов партньор в каратето, е и основател на СИК - организация, замесена в престъпления като кражби на коли, трафик на хероин, проституция.

Борисов си създава име. Става бодигард на бившия комунистически диктатор Тодор Живков, след това и на бившия цар Симеон II Сакскобургготски.

Това са неговите политически кръстници. „От първия се научи да елиминира вътрешните си врагове, а от втория – на изкуството да се разбира с мощни държави“ - подчертава социологът Боряна Димитрова.

През 2001 г., когато Симеон се завръща от изгнание след падането на комунизма и става министър-председател, Борисов се озовава на поста главен секретар на Министерството на вътрешните работи. Това е началото на изкачването му в кариерата. Той увеличава в пъти ударите срещу дребни престъпници, като се появява на местопрестъплението, облечен в черно. Скоро започват да го наричат „Батман“.

„Той се възползва от възможността да унищожи мафиотските групи – съперници на неговите приятели“, спомня си консултантът Арман Бабикян, който някога е работел за него. Независимо от всичко, популярността на Борисов разбива всякакви рекорди.

В неговия кръг се явява друга фигура - Валентин Златев, шеф на „Лукойл“ в България, дъщерна компания на руския петролен гигант. Той възлага на Ипон-1 охраната на тръбопроводната му мрежа.

Между единствения доставчик на енергия в страната и Борисов се създава приятелство, изпъстрено от партии белот. Златев, за когото има подозрения, че работи за руските разузнавателни служби, стига дотам, че плаща асфалта за магистралите в замяна на общински терени, върху които да изгражда бензиностанциите си. Той превръща Борисов в милионер и се представя за човек, „създател на царе“, както става ясно от американска дипломатическа грама, разкрита от „Уикилийкс“.

Бос в Брюксел. През 2005 г. избирането на Борисов за кмет на София е пълна формалност. Той застава на поста като истински дон. Отива на Олимпийските игри в Торино облечен с кожено палто и въоръжен с пистолет.

Той е в същия непринуден вид и когато се среща с немски представители на ЕНП в „Хилтън“ в София. Преди да започне дискусията, поставя двата си пистолета на масата. „Вие сте луд!" - възкликват събеседниците му. „Притискат ме в корема“ - отговаря Борисов.

При първото му посещение в Брюксел дори става гаф. Когато се появява с щаба си при френския евродепутат Жозеф Дол, по онова време шеф на групата на ЕНП, го взимат за бодигард. „Можете да оставите охраната си навън“, казва асистентът на евродепутата.

Веднъж, по време на работна вечеря, Борисов, седнал на най-почетното място на масата, сред дузина негови сътрудници, с пура в устата, гледа футболен мач по телевизията. Играе Реал Мадрид. Пред себе си в чинията има сложен дебел телешки стек антрекот. В един момент бута чинията към асистента си.

„Махни ми кокала“ - нарежда той. Никой не му противоречи. През 2009 г. босът на София застава начело на правителството.

„Той беше в състояние да интервюира кандидат за бъдещ министър в двора на вилата си, при кучетата, гол до кръста, по къси панталонки и с вестник в ръка“, разказва Кристина Кръстева, автор на биография за Борисов.

„Той няма никакви убеждения.“ Ето кой е човекът, помогнал за стека антрекот: Цветан Цветанов, на 55 години.

Той посреща чуждестранните гости в офис, пълен с медали, връчени от различни европейски полицейски служби и охраняван от небръснати типове, облечени в тъмни дрехи.

Изпълнява поръчките на министър-председателя от близо двадесет години. И е архитектът на управляващата партия - Граждани за европейско развитие на България (ГЕРБ). Единственият проблем е, че тандемът наскоро се разпадна. Цветанов критикува поведението на бившия си шеф, който бе изненадан неприятно сред пачките банкноти. „Той никога не е имал добри отношения с хората - казва Цветанов. И добавя - В условия на демокрация това е сериозен проблем“, забравяйки, че самият той бе „закарфичен“ заради два луксозни апартамента, придобити по нечестен начин.

Но, независимо от всичко, извън границите на страната Бойко Борисов омагьосва своите колеги. Причината?

„Тъй като няма никакви убеждения, прави това, което искат от него“ - подчертава бившият посланик на България в ООН Стефан Тафров.

Такъв е случаят с Владимир Путин, на когото обещава да свърже страната с газопровода „Турски поток“ от Русия. Такива са отношенията и с турския президент Реджеп Ердоган, на когото връща привържениците на най-големия враг на Анкара - Фетхулах Гюлен, потърсили убежище в България. И накрая - на това се базират и взаимоотношенията с Ангела Меркел. „Те много добре си помагат взаимно“ - обобщава западен дипломат.

Борисов й осигурява шестима свои евродепутати в доминираната от Германия Европейска народна партия. Заради това го оставят да си прави, каквото поиска. Христо Иванов, бивш министър на правосъдието, си спомня как се опитал да убеди Борисов да реформира правомощията на всемогъщата фигура на главния прокурор. А Борисов му отговорил: „Ще го направя, само ако Меркел поиска това от мен“.

„Оттогава разбрах, че нищо няма да се промени“, въздиша Иванов.

В интерес на истината Борисов и Меркел се разбират чудесно. Достатъчно е да видим как германският канцлер се обръща към него по време на посещенията му: „Бойко, Бойко!“ или кима радостно на изявленията му по време на пресконференции. По време на вечерите на Европейския съвет, в които участват ръководителите на правителствата, двамата започват игра, превърнала се в ритуал.

Ангела Меркел предлага на Бойко своето парче месо, макар и да е все още гладна. През 2015 г., по време на бежанската криза, Борисов получава похвали.

Той договаря с Ердоган задържането на мигрантите в Турция, докато изгражда стена на границата й. „В сравнение с поляците и унгарците, той никога не създава проблеми“, продължава западният дипломат.

Ето защо в поведението си Борисов може да премине всякакви граници. В това му помага един бизнесмен: 40-годишният Делян Пеевски, задкулисен съюзник, за когото се твърди, че контролира 80% от медиите.

„Само за един ден в 16 публикации, разпространявани от неговите медии, се появи невярна информация за моето семейство и клиенти“ – обяснява адвокат Мая Манолова, решена да участва в парламентарните избори, насрочени за 28 март. „Не знам дали ще ми бъде позволено“ - пояснява тя.

Изнудване. Бившият каратист знае как да се отървава от натрапници. Включително и от старите си приятели от 90-е години.

Един от тях е 64-годишният Васил Божков, известен като „Черепа“. „Той е най-подлият гангстер в България“ – пише в дипломатическа нота на американското посолство през 2009 година. Мъж, с ъгловато лице, който е един от най-богатите в страната (със състояние от 1.5 млрд. долара), благодарение на казината и хотелите си. Все търсени услуги. Той избяга от страната през януари, тъй като го заплашваше заповед за арест. Тази сутрин Божков говори през Zoom от своето убежище в Дубай.

Разказва за свои редовни срещи с премиера Бойко Борисов и за внезапното си изпадане в немилост. „Борисов ми каза: „Или ще ни помогнеш, или ще прокараме закон, който ще ти попречи да продължиш бизнеса си. Какво последва? Изпратих куриер с над 30 милиона евро в брой в сакове за министъра на финансите и за Борисов...“ Тази „помощ“ обаче не попречи имуществото на Божков да бъде запорирано.

Оттогава Божков се забавлява да наблюдава неприятностите на Борисов в спалнята му. „В негов стил е с толкова много пари да се прави на тежкар пред някое момиче“, казва Божков. „Но не бих се изненадал, ако бъде преизбран“.

Facebook logo
Бъдете с нас и във