Банкеръ Daily

Свят

Боевете в Донбас са достигнали "максимална интензивност"

Сраженията в Източна Украйна достигнаха "максимална интензивност", каза днес украинската заместник-министърка на отбраната Ганна Маляр, цитирана от Франс прес.

Тя заяви това на фона на ожесточените боеве в Донбас, където руските въоръжени сили и местните сепаратисти обкръжиха почти напълно градовете близнаци Северодонецк и Лисичанск - последните райони в Луганска област, които все още са под украински контрол.

"Сраженията достигнаха своята максимална интензивност и ни чака дълъг и изключително труден етап", подчерта Маляр на пресконференция.

След като не успяха да превземат Киев в началото на своята инвазия в Украйна, която започна на 24 февруари, руските въоръжени сили се пренасочиха към пълното превземане на Луганска и Донецка област на изток, части от които са контролирани от 2014 г. от подкрепяните от Русия сепаратисти.

Най-малко 1500 са убитите в Северодонецк, а между 12 000 и 13 000 души са блокирани в града, където 60 процента от жилищните сгради са разрушени, каза кметът на града Олександър Стрюк, цитиран от Асошиейтед прес.

Северодонецк е сцена на най-ожесточените боеве в момента в Източна Украйна. Кметът му каза, че градът все още се държи, въпреки че руска разузнавателно-диверсионна група е стигнала до градски хотел.

Това е последният голям град в Луганска област, който е под контрола на украинските сили, а руските сили се опитват да го откъснат от останалата част на контролираната от Киев територия в Донбас.

Стрюк каза, че главният път между градът близнак на Северодонецк - Лисичанск и Бахмут на северозапад остава отворен, но пътуването по него е опасно.

Кметът допълни, че вчера от града са успели да се евакуират едва 12 души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във