Банкеръ Daily

Свят

Боевете около Дамаск продължават въпреки примирието

От влизането в сила на примирието на 30 декември военните действия са преустановени в по-голямата част от Сирия. Боевете обаче продължават в контролираната от бунтовници местност Уади Барада - ключов сектор, където се намират основните източници на питейна вода за четирите милиона жители на Дамаск и околностите му, съобщи Франс прес.

Офанзивата на войските на режима в Уади Барада накара няколко бунтовнически групировки да замразят участието си в подготвяните от гарантите на примирието Русия и Турция преговори в казахстанската столица Астана.

Тези групировки обвиняват режима, че извършва чести нарушения, особено в Уади Барада и Източна Гута. Бунтовниците предупредиха, че ако офанзивата не спре, споразумението за прекратяване на огъня ще бъде счетено за нищожно и недействително.

Вчера вечерта настъплението на сирийската армия и бойците на шиитската групировка Хизбула и нападенията по въздух с варелни бомби продължиха в местността, намираща се на 15 км от Дамаск, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека.

Правителството на Башар Асад обвинява бунтовниците, че нарочно са замърсили водоизточниците с дизелово гориво и са прекъснали водоснабдяването към Дамаск, който страда от сериозен недостиг на вода от 22 декември. Бунтовниците твърдят, че инсталациите са били повредени заради бомбардировките на режима.

Ситуацията се усложнява още повече от факта, че в местността има бойци на групировката "Фатах аш Шам" (бившият Фронт "Ан Нусра"), която не е част от примирието. Бунтовниците отричат там да има нейни части.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във