Банкеръ Daily

Свят

Блумбърг остро атакуван от другите кандидати за номинацията на демократите

Бившият кмет на Ню Йорк Майкъл Блумбърг беше подложен на яростни атаки на телевизионните дебати в Лас Вегас между кандидатите за номинацията на Демократическата партия за предстоящите през ноември президентски избори в САЩ, съобщиха световните агенции. Още в първите минути на дебатите съперниците на милиардера го атакуваха десетина пъти, сравнявайки го с републиканеца Доналд Тръмп и упреквайки го, че се стреми с пари да проправи пътя си към Белия дом.

Блумбърг вчера се изправи за първи път срещу своите съперници - бившия вицепрезидент Джо Байдън, сенаторите Бърни Сандърс, Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар и бившия кмет на град Саут Бенд, щата Индиана, Пийт Бутиджидж.

Блумбърг, който стартира мащабна рекламна кампания, бе обвинен в опит за купуване на изборите, но привържениците му отбелязват съществената му подкрепа за либерални каузи като по-строг контрол на оръжията, защита правото на аборт и справянето с климатичните промени.

По време на дебата бе засегната противоречивата му политика „спри и претърси“ с аргумента, че е таргетирала малцинствата. Блумбърг заяви, че това е единственото нещо, от което се срамува от мандата си на кмет.

Бившият вицепрезидент Джо Байдън обвини Блумбърг, че е бил противник на ключовата здравна реформа на президента Барак Обама, на което бившият кмет на Ню Йорк отвърна, че е фен на Обамакеър. Байдън настоя, че Блумбърг е нарекъл политиката "позор".

Сандърс защити идеята за достъпно здравеопазване за всички като даде за пример Канада, Великобритания, Франция и Германия.

Бутиджидж каза, че Блумбърг и Сандърс са „две от най-поляризиращите фигури“ на сцената и добави, че демократите не могат да позволят първичните избори да се сведат до тези два кандидата.

"Между социалист, който си мисли, че капитализмът е коренът на всяко зло, и милиардер, който си мисли, че в парите се крие коренът на всяка власт", каза Бутиджидж.

Дебатът се проведе дни преди партийните събрания в Невада и може да окаже огромно влияние в една ключова фаза в надпреварата на демократите, в момент, в който се наблюдава тенденция избирателите да вземат решение в последния момент.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във