Банкеръ Daily

Свят

Блумбърг обяви най-нещастните икономики в света

Инфлацията във Венецуела достига 8 млн. процента, твърди агенцията

Агенция Блумбърг представи класация на "най-нещастните" икономики в света. На върха на публикувания вчера Bloomberg Misery Index за 2019 г. е Венецуела.

Латиноамериканската страна оглавява класацията за пета поредна година. Правителството й не публикува официална статистика за икономиката й от 2016 г., но анализаторите на Блумбърг предполагат, че нивото на инфлация за 2019 г. е достигнало 8 милиона процента.

На второ място в рейтинга е разположена Аржентина, а на трето - ЮАР. Шестото място е заето от Украйна.

Русия е заема 17-о място, което експертите свързват с прогнозния растеж на цените, високата инфлация и стагнацията в нивото на безработица.

Според авторите на класацията "най-щастливи" са Тайланд, Швейцария и Сингапур.

Рейтингът се базира на отдавна утвърденото разбиране, според което инфлацията и безработицата като цяло илюстрират колко добре се чувства населението на дадена страна. Тази година той за първи път е базиран на изследвания на икономисти, а не на статистически данни, както досега.

Понякога обаче ниските показатели в двете категории могат и да бъдат заблуждаващи. Постоянно ниските цени могат да бъдат признак за слабо търсене, а прекалено ниската безработица може да ограничи възможностите на работниците, които искат да си сменят работата с по-добра, коментират от агенцията.

Bloomberg Misery Index обхваща 62 страни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във