Банкеръ Daily

Свят

Близък до Путин бизнесмен се закани да разори Навални

Путин и Пригожин

Евгений Пригожин, спорен бизнесмен, който е близък с руския президент Владимир Путин, се закани днес да разори Алексей Навални, освен ако руският опозиционер не умре, предаде Франс прес. Опозиционният лидер се намира в кома в берлинската болница "Шарите" след предполагаемо отравяне.

Бизнесменът, наричан "готвача на Путин" заради неговата фирма за кетъринг "Конкорд", която обслужва Кремъл, е подозиран във връзки с "фабрика за тролове", обвинявана от Вашингтон в намеса в изборите в САЩ. Освен това той ръководи частната военна компания "Вагнер".

Пригожин възнамерява да накара Навални и съюзничката му Любов Собол да платят 88 млн. рубли (близо един милион евро) щети, произтекли от публикуване на техни разследвания, заяви снощи в комюнике пресслужбата на "Конкорд".

Навални и екипа му насочват разследванията си върху корупцията в руския елит, като привличат вниманието на милиони хора в социалните мрежи, отбелязва АФП.

"Възнамерявам да разоря тази група от безскрупулни хора", заявява Пригожин според комюникето.

"Ако Навални предаде богу дух, нямам намерение да му търся отговорност ( . . . ) Но ако оживее, ще трябва да отговаря с цялата строгост на руските закони", допълва бизнесменът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във