Банкеръ Daily

Свят

Близо 800 000 души протестираха в Хонконг

Близо 800 000 души излязоха по улиците на Хонконг днес, за да се включат в шествие по случай половин година от началото на протестите срещу режима на Пекин. Мнозина бяха с вдигнати пет пръста като израз на петте искания, включващи демократични избори за лидер и парламент на Хонконг. Шествието е възприемано като тест за трайността на исканията на антиправителственото движение, което утре ще навърши шест месеца, съобщиха организаторите, съобщи БТА.

"Имахме 800 000 участници", похвали се в неделя вечер (местно време) пред медиите Ерик Лай от Гражданския фронт за правата на човека (CHRF) на фона на все още пълните улици. Тази цифра е най-високата от началото на протестите в Хонконг през юни, отбелязва АФП.

Хонконгската полиция, чиито оценки са много по-ниски, все още не е публикувала данни. Стотици хиляди се събраха в ранния следобед, за да участват в този митинг. Привечер участниците включиха светлините на телефоните си, създавайки огромен килим от светлина, и пееха песни.

По-рано, скандирайки "Борба за свобода" и "Подкрепете Хонконг", протестиращите образуваха огромна жива верига, виеща се из целия търговски район на залива Козуей. На моменти протестът утихваше, като хилядите демонстранти изпълваха тесните улички с викове "Революцията на нашето време", отекващи между високите кули.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във