Банкеръ Daily

Свят

Близо 6000 души са задържани по време на размириците в Казахстан

Казахстанските правоохранителни органи са задържали близо 6000 души по време на размириците и сред тях има и много чужденци, съобщи пресслужбата на президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев след заседание на оперативния щаб, предаде ТАСС. Към момента са образувани 125 наказателни дела, а в органите на полицията са доведени 5,8 хиляди души, сред тях има голям брой чужденци, се посочва в съобщението на пресслужбата.

Заради взетите извънредни, включително военни мерки, обстановката в Казахстан започна да се стабилизира, след като масовите протести срещу поскъпването на пропан-бутана прераснаха в безредици и насилие, предаде междувременно БНР.  Сурови присъди заплашват арестуваните, включително доживотен затвор.

И вчера в най-големия град в страната Алмати се чуваха изстрели. Властите обявиха, че вече контролират всички правителствени сгради в бившата столица, която се превърна в център на недоволството. По улиците на града патрулират полиция, военни и доброволци, за да предотвратят мародерство и насилие. В сила е полицейски час от 20 до 7 сутринта. По искане на властите в Казахстан Русия, Беларус и Армения изпратиха свои военни чести с миротворческа мисия в рамките на Организацията на договора за колективна сигурност.

Казахстанският президент Касим Жомарт Токаев разговаря по телефона с руския си колега Владимир Путин. Американският държавен секретар Антъни Блинкън изрази недоумение от военната помощ, която Казахстан поиска от Русия и обясни опасенията на Вашингтон: "Когато руснаците ти дойдат на гости, понякога е трудно да ги накараш да си тръгнат."

Facebook logo
Бъдете с нас и във