Банкеръ Daily

Свят

Близо 50 000 прасета са евтанизирани в Румъния заради чумата

Близо 50 000 прасета са били убити в Румъния заради африканската чума по свинете, пише днес в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Държавният секретар в министерството на вътрешните работи Раед Арафат, който е ръководител на Оперативния център за спешни ситуации, успокои населението, че вирусът не засяга хората.

Председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция Джеронимо Бадуку Брънеску уточни, че са регистрирани 524 огнища на африканска чума по свинете, като 521 от тях са стопанства, а три са свинеферми, най-голямата от които в окръг Тулча.

Общо 49 816 прасета са били евтанизирани до момента и са обработени 51 досиета за обезщетения, съобщи Брънеску. Изплатената сума възлиза на 130 000 леи, а в процедура на оценка са още 86 досиета, заяви председателят на Националната санитарно-ветеринарна агенция.

Ръководителят на Оперативния център за спешни ситуации Раед Арафат заяви, че румънците не трябва да се страхуват от заразяване с болестта. "Трябва да се разбере, че тази болест няма ваксина за животни, без лечение е изключително агресивна. Важното е, че не засяга здравето на хората", подчерта Раед Арафат след заседание на Националния комитет за извънредни ситуации в рамките на МВР.

Facebook logo
Бъдете с нас и във