Банкеръ Daily

Свят

Близо 4000 с коронавирус в Румъния след първата ваксина

Председателят на румънския Национален комитет за координация на ваксинационните дейности д-р Валериу Георгица съобщи днес, че 3969 души са дали положителен тест за коронавируса след поставянето на първата доза от ваксината, а 446 души са имали положителен тест след втората доза, съобщава Аджерпрес.

Той обърна внимание върху важността на спазването на превантивните мерки както преди, така и след ваксинацията, тъй като е необходимо известно време, докато се образуват антитела.

"След първата доза, в периода 27 декември 2020 г. - 21 февруари 2021 г., общо 3969 души, представляващи 0,49 процента от общия брой на ваксинираните с първата доза лица, са дали положителен тест за вируса SARS-CoV-2", заяви Георгица.

Той отбеляза, че установяването на инфекцията е станало средно седем дни след ваксинацията, тоест във времевия интервал, когато още не са били образували антитела в необходимата степен за осигуряване на защита.

"Говорим вероятно или за ситуации, в които тези лица са били в инкубационен период в момента на ваксинацията, или във фаза на асимптоматична инфекция, като се има предвид, че инкубационният период на SARS-CoV-2 е от два до 14 дни", уточни той.

Валериу Георгица посочи, че 95 процента от тези лица са били ваксинирани с препарата на компанията Пфайзер/Бионтех, 4,6 процента - с ваксината на Модерна, а 0,4 процента - с тази на АстраЗенека.

Същевременно 446 души, представляващи 0,08 процента от общия брой на ваксинираните с двете дози, са имали положителен тест за коронавируса в периода 17 януари - 21 февруари. Всички те са били имунизирани в ваксината на Пфайзер/Бионтех, тъй като по това време тя е била единственият тип ваксина, от която се е поставяла втора доза.

Ваксинацията в Румъния започна на 27 декември с ваксината на Пфайзер/Бионтех. От 4 февруари се поставя ваксината и на Модерна, а от 15 февруари - и тази на АстраЗенека. Спред вчерашни данни от началото на кампанията са поставени 1 409 087 дози ваксина на 819 447 души, от които 229 806 са ваксинирани с първата доза, а 589 641 - и с двете дози.

"Напомням, че ползата от ваксинацията достига максималната си степен най-малко 7,10 или 14 дни - в зависимост от вида на ваксината - след прилагането на втората доза. Отново подчертавам важността на спазването на превантивните мерки, защото иначе можем да имаме едно фалшиво чувство за сигурност и да се изложим на риск от заразяване", подчерта Георгица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във