Банкеръ Daily

Свят

Близо 4000 афганистанци са били убити или ранени през първата половина на 2019 г.

Най-малко 3 812 афганистански граждани са били убити или ранени през първата половина на 2019 г. във войната срещу ислямистките групировки, според публикуван днес доклад на ООН, цитиран от Ройтерс. Голям е и броят на жертвите, причинени от правителството и ръководените от НАТО войски.

Данните за жертвите са публикувани на фона на разговорите между талибаните и американски представители за прекратяване на 18-годишната война в Афганистан. Преговорите навлязоха във важен етап, като американските преговарящи се стремят да постигнат мирно споразумение преди 1 септември.

Войната обаче продължава, въпреки дипломатическите усилия, принуждавайки цивилните да живеят под постоянната заплаха да не бъдат нападнати от екстрмисти или да не станат жертва на въздушните удари на афганистанското правителство и силите на НАТО.

От мисията на ООН за помощ в Афганистан (UNAMA) заявиха в последния си доклад, че най-голям брой цивилни са убити при наземни атаки и боеве. На второ място сред причините са самоделните взривни устройства, а след тях - бомбените атаки и въздушните удари.

Талибаните и бойците на "Ислямска държава" убиха 531 афганистанци и раниха 1437 между 1 януари и 30 юни. Ислямистките групировки умишлено са нападнали 985 цивилни граждани, включително правителствени служители, старейшини, религиозни учени, съобщава ООН в своя доклад. В него се казва, че проправителствените сили са убили 717 афганистанци и са ранили 680 за шестте месеца до 30 юни, което е увеличение с 31% спрямо същия период на 2018 г.

Най-малко 144 жени и 327 деца са убити и над 1000 ранени в цялата страна. Въздушните удари причиниха 519 цивилни жертви, 150 от които са деца.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във