Банкеръ Daily

Свят

Близо 40% от руснаците не искат нов мандат за Путин

Трийсет и осем процента от руснаците не искат президентът Владимир Путин да управлява още един мандат. Това показват резултатите от проучване на най-голямата независима социологическа агенция в Русия "Левада център", цитирана от ДПА.

На 7 май 2018 г. Путин встъпи официално в длъжност, започвайки четвъртия си мандат.  Той е на власт като президент почти две десетилетия и ще достигне конституционния праг за два последователни президентски мандата през 2024 г., когато ще е на 71 г.

Според проучването на "Левада център" недоволството от руския лидер расте. Процентът на руснаците, които не искат Путин да продължи да управлява след сегашния си мандат, е най-голям за последните пет години, след засилването на национализма в резултат на анексията на Крим от Русия през 2014 г.

На 27 юли по време на строго охраняван протест пред кметството на Москва бяха задържани 1074 протестиращи. Според руския портал за граждански права ovdinfo.org обаче, броят на задържаните е над 1388. Хората в Москва протестираха в знак на недоволство срещу отказа да бъдат регистрирани близо 30 кандидати за местните избори в руската столица, които ще се проведат през септември. Официалният мотив за отказа е, че те не били събрали необходимите около 5000 подписа за регистрация. Потърпевшите обаче отричат и твърдят, че документите за кандидатурата им са били изрядни.

Остава неясно колко дълго Путин иска да остане на власт. Конституцията не му позволява повече от два поредни мандата. При предишния такъв случай, през 2008 г., той отстъпи поста за четири години на Дмитрий Медведев - период, през който самият Путин бе премиер. Тогава президентските мандати бяха удължени от четири на шест години. Според вътрешни хора в Кремъл президентът не е избрал ясно кой ще го замени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във