Банкеръ Daily

Свят

Близо 30 насто от работещите румънци се трудят в чужбина

Близо 30 процента от работната сила на Румъния или 13 процента от населението на страната работи в чужбина, а това представлява загубен за Румъния брутен вътрешен продукт, заяви заместник-управителят на Националната банка на Румъния Ливиу Войня, цитиран от информационния сайт Зиаре.

Макар че днес имаме пет процента безработица, сме далече от пълна заетост на работната сила и това е така, защото имаме много важен демографски проблем, заяви заместник-управителят на централната банка на конференция на тема 10 години от присъединяването на Румъния към ЕС.

Макар че Румъния регистрира икономически растеж над потенциала, страната продължава да има отрицателна раждаемост. Проблемът със застаряването на населението засяга потенциалния БВП, а застаряването се дублира с висок процент на хора, застрашени от бедност, отбеляза заместник-управителят на Националната банка на Румъния.

Той съобщи данни от проучване на банката, според които увеличение от един процент на населението на възраст над 65 години води до намаляване на потенциалния БВП с 1,3 процента. Представителят на централната банка подчерта, че стандартът на живот и разликите в заплащането продължават да са основните причини за емиграция.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във