Банкеръ Daily

Свят

Близки на Зеленски са разстреляни от нацистите

Президентът на Украйна Володимир Зеленски, който разговаря днес в Ерусалим с израелския премиер Бенямин Нетаняху, му разказа за семейството си, пострадало от Холокоста по време на Втората световна война, предаде ТАСС.

"По повод Холокоста съм подготвил писмо, което бих искал да прочета във ваше присъствие на всички евреи по повод тази страшна трагедия. Имам три важни истории, които бих искал да ви разкажа сега. Три истории за Холокоста, за Втората световна война", каза украинският лидер, участващ във възпоменателните прояви за жертвите, започнали в Израел.

Сред тях е историята на едно семейство, в което имало четирима братя, посочи Зеленски.

"Трима от тях, а също така родителите и семействата им, станали жертви на Холокоста, били разстреляни от германските окупатори, нахлули в Украйна. Четвъртият брат бил на фронта, върнал се жив, дал принос в борбата с фашизма. Две години след връщането му се родил син, след 31 години му се родил внук, след 40 години внукът станал президент и ето, днес той стои пред вас", каза Зеленски.

Украинският лидер разказа още две истории за жертви на Холокоста, а после връчи писмото с тези истории на Нетаняху. "Те разказват за едно и също - твоята националност, религия, възраст губят смисъл, щом имаш добро сърце и то преодолява злото, срещу което си изправен", отбеляза Зеленски.

Израелският премиер благодари на украинския държавен глава. "Това са истории, изпълнени с много чувство, истории за това как неевреи са спасили евреи с риск за живота си и за живота на своите семейства. И тази история за вашето семейство, за борбата за живот в името на бъдещето е онова, което представлява нашата обща история", добави Нетаняху.

Володимир Зеленски заяви вчера, че той и останалите членове на украинската делегация на форума, организиран в Ерусалим в памет на жертвите от Холокоста, отстъпват местата си на оцелели от трагедията. Украинският президент уточни, че делегацията на неговата страна ще участва във всички други планирани събития и срещи в Израел.
Израелската организация "Яд Вашем" - организатор на форума, изрази съжаление от решението на украинската делегация и изтъкна, че е била уведомена за него чак вчера сутринта.

По организационни причини не е било възможно местата на украинската делегация да бъдат предоставени на оцелели от Холокоста, съобщи по-рано ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във