Банкеръ Daily

Свят

Блинкън: Русия не бива да ни отвлича от заплахата от Китай

САЩ ще се опитат да използват блока, оформил се във връзка с руското нашествие в Украйна, за противодействие на заплахата от страна на Китай, която Вашингтон смята за по-сериозна и дългосрочна, пише британският в. "Индипендънт", като цитира дългоочакваната вчерашна реч на американския държавен секретар Антъни Блинкън за политиката спрямо Пекин.

Освен използването на коалицията, други включени в политиката на Байдън мерки предвиждат инвестиции в американската инфраструктура и технологии, както и засилване на дипломатическите контакти с потенциално уязвими страни.

Администрацията на сегашния президент на САЩ като цяло запази конфронтационната политика спрямо Пекин, възприета от предишния президент Доналд Тръмп, във връзка с китайските действия в Синдзян-Уйгурския регион, Тибет, Хонконг и Южнокитайско море. Американското правителство вижда области, в които сътрудничеството с Китай е възможно - като климатичните промени - но Блинкън заяви, че сътрудничество в тази област няма да бъде с цената на компромиси с принципите за върховенство на закона и защита на човешките права, посочва изданието.

Американският в. "Хил" посочва пет ключови момента от речта, които трябва да се запомнят: Първо, според Блинкън Пекин лобира срещу американски закони. Второ, заплашени са основите на международния ред. Трето, климатът е важна сфера на сътрудничество. Четвърто, САЩ не подкрепят обявяването на независимост от страна на Тайван, но осъждат усилията на Пекин за изолиране и сплашване на самоуправляващия се остров. Пето, Блинкън се изказа против насочената срещу азиатците омраза, нараснала след откриването на коронавируса в китайския град Ухан. "Расизмът и омразата нямат място в страна, изградена от поколения имигранти, за да изпълни обещанието за равни възможности за всички", подчерта държавният секретар.

Според речта на Блинкън САЩ се стремят към постигането на асиметрична сила, за да предотвратят конфликт с комунистическия режим, пише изданието "Вашингтон икзаминър", като напомня, че китайската армия също се стреми към постигането на асиметрични предимства, според доклад на Пентагона, публикуван миналата година.

Според Блинкън Китай е единствената сила с потенциал да промени основания на правила световен ред, отбелязва британският в. "Файненшъл таймс". Той заяви, че визията на Пекин би отдалечила света от универсалните ценности, помогнали за постигнатия през последните 75 години напредък и отбеляза, че "по време на мандата на президента Си (Цзинпин) Китайската комунистическа партия стана по-репресивна у дома и по-агресивна в чужбина".

Facebook logo
Бъдете с нас и във