Банкеръ Daily

Свят

Блинкън призова за засилване на отношенията между Япония и САЩ

Американският държавен секретар Антъни Блинкън, който е на посещение в Япония, призова днес за засилване на отношенията между Вашингтон и Токио, предаде Ройтерс.

Визитата на Блинкън и на американския министър на отбраната Лойд Остин в Япония има за цел да укрепи съюзните отношения с Токио на фона на нарастващата активност на Китай.

"Дойдохме, за да потвърдим отново факта, че съюзът ни (с Япония) е крайъгълният камък на мира, сигурността и благоденствието" за нашите страни, изтъкна Блинкън в изявление пред служителите на американското посолство в Токио.

"Икономическите взаимоотношения между САЩ и Япония са, както добре знаете, едни от най-силните в света", заяви американският държавен секретар пред група високопоставени японски бизнесмени.

Блинкън изтъкна, че пандемията от коронавируса е разкрила слаби места във веригите за доставки на продукти от първа необходимост, сред които е и медицинското оборудване.

В разговора си с японския външен министър Тошимицу Мотеги Блинкън заяви, че Съединените щати искат да си сътрудничат с Япония и останалите си съюзници в региона по въпроса с денуклеаризацията на Северна Корея.

Токио и Вашингтон споделят общ ангажимент към демокрацията, човешките права и върховенството на закона, които са изложени на опасност на много места, включително и в региона, като например в Мианма и, по други начини, в Китай, каза още Блинкън.

Американският министър на отбраната Лойд Остин се срещна с японския министър на отбраната Нобуо Киши.

Киши заяви, че двамата с Остин ще обсъдят действията на Китай в Източнокитайско и Южнокитайско море и някои конкретни инициативи, с които Япония и САЩ могат да засилят възможностите си за сдържане и отговор на китайските прояви.

Остин, от своя страна, заяви, че американско-японският съюз е крайъгълен камък на справянето с днешните и утрешните предизвикателства.

Facebook logo
Бъдете с нас и във