Банкеръ Daily

Свят

Блинкън отмени срещата с Лавров в Женева

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън съобщи, че е отменил плановете си за среща с руския външен министър в Женева по-късно тази седмица, предаде Асошиейтед прес.

Пред репортери Блинкън заяви, че действията на Русия показват, че Москва не е сериозна относно дипломатическия път за разрешаване на кризата. Поради тази причина той съобщи, че е отменил срещата си в четвъртък с външния министър на Русия Сергей Лавров.

Повтаряйки думите на президента Джо Байдън, Блинкън заяви, че решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на украинския район Донбас е нарушение на международното право, а разполагането на руски войници там представлява "началото на инвазия".

Блинкън същевременно посочи, че запазва надежда за мирно преодоляване на кризата чрез дипломация, но добави, че не смята, че една среща с Лавров ще бъде продуктивна в този момент.

По думите на държавния секретар речта на руския президент Владимир Путин, с която той призна независимостта на двете сепаратистки области на Украйна, и изказванията му по-късно през деня са "дълбоко обезпокоителни" и показват, че Путин смята Украйна за "подчинена".

САЩ и съюзниците им ще продължат да засилват санкциите, ако Русия засили агресията си спрямо Украйна, заяви още Блинкън след разговор с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Вашингтон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във