Банкеръ Daily

На срещата на външните министри на НАТО в Брюксел:

Блинкън обеща санкции, ако "Северен поток-2" продължи да се строи

Американският държавен секретар Антъни Блинкън за първи път участва в срещата на външните министри на НАТО. В Брюксел Блинкън изясни позицията на Вашингтон за "Северен поток 2" - газопровода, който трябва да доставя руски газ до Германия през Балтийско море.

"Президентът Байдън е пределно ясен, че "Северен поток 2" е лоша идея. Подчертах пред външния министър Маас и поясних, че компаниите, участващи в изграждането на газопровода, рискуват да са обект на санкции. Тръбата разделя Европа, излага Украйна и Централна Европа на руски манипулации и намеси. Тя е против собствените енергийни цели за сигурност на Европа. Ще продължим да наблюдаваме дейността по завършването на газопровода. И ако тези дейности продължават, ще наложим съответните санкции", каза американският държавен секретар, цитиран от БНР.

В Брюксел Антъни Блинкън се срещна и с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

Сделката между Русия и Турция за покупката на руските противоракетни системи С-400 е завършена, е заявил Чавушоглу пред Блинкън и добавил, че съюзниците от пакта имат нужда от пътна карта, по която да обсъждат различията си.

Отношенията между Анкара и Вашингтон са в една от най-ниските си точки и една от причините е именно сделката за руската противоракетна система С-400, заради която беше замразено участието на Турция в програмата за американските изтребители Ф-35.

На срещата между Блинкън и Чавушоглу е обсъдена и темата за оттеглянето на Турция от Истанбулската конвенция, както и мирните преговори за Афганистан, които трябва да се проведат в Истанбул следващия месец

Facebook logo
Бъдете с нас и във