Банкеръ Daily

Свят

Блинкън: Китай е заплаха за Запада

Държавният секретар на САЩ ще предупреди днес министрите на външните работи на останалите страни членки на НАТО, че Китай е заплаха за Запада. Съединените щати обаче няма да принудят никого да избира на коя страна да застане, ще увери той, предаде Ройтерс.

Агенцията цитира откъси от речта, която Блинкън ще произнесе през втория, последен ден от срещата на външните министри от НАТО в Брюксел. 

"САЩ няма да принудят своите съюзници да избират дали да са с нас срещу Китай или да застанат на страната на Китай.. Страните ще могат да работят с Китай там, където това е възможно", ще каже Блинкън. Той ще подчертае, че климатичните промени са област, в която сътрудничеството с Китай е необходимо.

Държавният секретар на САЩ обаче ще обвини Пекин, че подкопава международния търговски ред, който Вашингтон и неговите съюзници са установили след Втората световна война. "(Китайците) работят активно, за да подбият правилата на международната система и ценностите, които ние и нашите съюзници споделяме", ще предупреди Блинкън. Той ще препоръча на съюзниците от НАТО да работят заедно, за да превърнат в реалност своята положителна визия за международния ред, и тогава Китай ще бъде изпреварен в много области.

Facebook logo
Бъдете с нас и във