Банкеръ Daily

Свят

Блинкен: Завършването на проекта "Северен поток - 2" е свършен факт

Днешната американска администрация счита завършването на строителството на тръбопровода "Северен поток - 2", като свършен факт и затова сега води преговори с германските власти за възможните по-нататъшни стъпки, отнасящите се до експорта на природен газ от Русия в Европа и обезпечаване на интересите на Украина. Това е казал държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен в Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

"Сега Германия седна на масата на преговорите. И ние активно взаимодействаме с нея, за да проучим какво може и трябва да се направи, за да се гарантира, че транзитните плащания, които Украйна може на някакъв етап в бъдеще да загуби заради това, че тръбопроводът "Северен поток - 2" заобиколи Украйна, могат да се запазят. А също така да се отслаби възможността Русия да използва природния газ като инструмент за принуждение или като оръжие срещу Украйна или каквото и да е друго действие. Има пътища да се постигне това", е заявил Блинкен.

Той също така е предупредил, че САЩ си запазват възможността да преразгледат своето решение да не налагат санкции по отношение на компанията Nord Stream 2 AG, която е оператор на проекта за строителство на тръбопровода "Северен поток - 2". "Това изключение от прилагането на санкции може да бъде променено", допълва шефът на външнополитическото ведомство на САЩ.

Блинкен е потвърдил, че Вашингтон се е отказал от налагането на санкции по отношение на Nord Stream 2 AG и нейния изпълнителен директор Матиас Варниг. По думите на шефа на американската дипломация, това решение отговаря на националните интереси на САЩ. Но Вашингтон все пак е решил да наложи ограничителни мерки срещу няколко руски участници в строителството на газопровода.

 

За проекта

Вашингтон открито се противопоставя на строителството на тръбопровода "Северен поток - 2" и полага активни усилия, насочени към блокирането на този проект най-вече с цел да се нанесе удар по интересите на Москва и оказване на поддръжка на Украйна като страна, през която преминава транзитът към Европа на руския природен газ. Освен това, много експерти отбелязват, че САЩ се опитват  "да продадат" по този начин доставките на европейския пазар на своя втечнен природен газ, който е значително по-скъп от руския, доставян по газопровод. Приетото в САЩ през последните няколко години законодателство предвижда възможността за налагане на едностранни ограничителни мерки по отношение на фирмите, участващи в реализацията на проекта "Северен поток - 2".

Facebook logo
Бъдете с нас и във