Банкеръ Daily

Свят

Блинкен ще настоява пред Маас за спиране на "Северен потока - 2"

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен ще говори в рамките на министерската среща на Групата на седемте в Лондон с министъра на външните работи на ФРГ Хайко Маас за спиране на проекта за строителството на газопровода "Северен поток - 2". Това бе съобщено на брифинг преди отпътуването на шефа на американската дипломация от изпълняващия длъжността помощник на държавния секретар на САЩ за Европа и Евразия Филип Рикер.

"Аз мисля, че ние отделно ще проведем преговори с Германия в двустранен формат. "Северен поток - 2" си остава като проблем. Ние чухме това и от президента, и от държавния секретар, и от други официални представители. И ние ще продължим да даваме много ясни сигнали на Германия за нашето мнение по този проект, че той трябва да бъде спрян", е отбелязал дипломатът.

Към момента "Северен поток - 2" е построен на 95%, остава поставянето на тръбите на около 121 километра.

В началото на април стана известно, че Белият дом обсъжда възможността да бъде назначен специален посланик за водене на преговори, чиято цел е да не се допусне завършването на строителството на газопровода "Северен поток - 2". За това тогава съобщи вестник Politico, позовавайки се на свои източници сред бивши и действащи американски длъжностни лица.  Някои чиновници са изразили пред Politico своите опасения, что в контекста на наложените санкции назначението на специален посланик може да  се окаже контропродуктивна стъпка, "която в бъдеще може да възпрепятства (въвеждането на допълнителни) рестрикции" срещу "Северен поток - 2".

Съгласно американското законодателство, поредният списък със санкции на Държавния департамент трябва да бъде предоставен на Конгреса през май.

Филип Рикер е съобщил, че САЩ и Германия ще обсъдят още много други въпроси по време на двустранните преговори в рамките на министерската среща на Групата на седемте в Лондон.

 

"Седморката"

G7 е обединение на икономически развитите страни, в което влизат Великобритания, Германия, Италия, Канада, САЩ, Франция и Япония. Във формата "седем" този клуб съществува от 1976 до 1997 година. След присъединяването на Русия той стана "голямата осмица". През март 2014 година в резултат на събитията на Украйна и последвалата криза в отношенията между САЩ и Европа, от една страна, и Русия, от друга, западните страни участници в организацията взеха  решение да се върнат към формата "седем".

Facebook logo
Бъдете с нас и във