Банкеръ Daily

Свят

Блиц импийчмънт за Тръмп готвят демократите

Нанси Пелоси изглежда ентусиазирана

Макар че председателката на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ Нанси Пелоси обяви, че ще задейства процедура за импийчмънт срещу американския президент Доналд Тръмп, все още има много неясни въпроси около това как точно ще стане това.

По един ключов пункт обаче няма никакви разногласия сред голямото мнозинство от демократите в Камарата: че това трябва да стане бързо.

"Това не е нещо, което ще се влачи с месеци", заяви конгресменката Прамила Джайпал, цитирана от "Дейли Бийст". Ще стане бързо. Има пълната подкрепа на председателката и на Комисията по разузнаването. Става дума за импийчмънт и за нищо друго, уточни Джайпал.

На среща със съпартийците си Пелоси обясни, че последните разкрития за контактите на Тръмп с украинското правителство, в които се твърди, че е поискал от президента Володимир Зеленски да поднови разследване срещу бившия вицепрезидент Джо Байдън, представлява заплаха за националната сигурност. И Пелоси даде ясно да се разбере, че скоростта е от съществено значение.

"Точно сега трябва да удряме, докато желязото е горещо", заяви тя пред демократите. Става дума за националната сигурност и не можем да оставим Тръмп да си мисли, че е някакъв обикновен въпрос, подчерта председателката на Камарата.

За Пелоси и ръководството на Демократическата партия самият факт на провеждането на разговора, за който Тръмп даде частична информация, представлява достойна за импийчмънт простъпка, даваща основание за бърз, хирургически точен удар от страна на разследващите от Камарата на представителите. Очебиен е контрастът с продължителното, сложно разследване за възпрепятстване на правосъдието, описано в доклада на Робърт Мълър, което можеше да се влачи и през 2020 г. на фона на протакащите се свидетелски показания и предоставяне на документация. Има разлика и с разследванията, провеждани от републиканците в Конгреса, включително това за атаките срещу американското консулство в Бенгази през 2011 г., което продължи години и за което се смята, че повлия негативно на популярността на Хилари Клинтън.

Демократите, включително най-яростните привърженици на импийчмънта, сега твърдят, че не желаят да повторят този подход. Съображението им е, че ако разследването продължи и през 2020 г., те рискуват да изгубят вниманието и подкрепата на значителна част от американската публика. Освен това те смятат, че за разлика от атаките в Бенгази, основната част от инкриминиращата информация вече е известна, така че като цяло нави разкрития не са нужни.

"Разполагаме с импийчмънт, опакован в подаръчна кутия с панделка отгоре", заяви конгресменът Ханк Джонсън, член на Юридическата комисия.

"Пътят пред нас е прав и гледаме в една-единствена посока", допълни колегата му Том Малиновски.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във