Банкеръ Daily

Свят

Бизнесът в САЩ обвини Брюксел, че забавя технологичното развитие

За бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид  съществува конкретен риск Западът да остане трайно зад Китай, ако пречупи крилете на иновациите.

Съединените щати и Европейският съюз  проведоха ключови срещи по време на Съвета по търговия и технологии, който започна 29 септември, сряда. Те  договориха да задълбочат трансатлантическото си сътрудничество, за да подсилят веригите на доставки на чипове, да ограничат непазарните търговски практики на Китай и да предприемат по-единен подход за регулиране на големите технологични компании, съобщи Ройтерс.

Въпреки това все още остават важни различия в регулаторните подходи. САЩ не са съгласни със свръхрегулациите, които налага Брюксел.

За бившия главен изпълнителен директор на Google Ерик Шмид  съществува конкретен риск Западът да остане трайно зад Китай, ако пречупи крилете на иновациите. Шмид посочи по-специално регулаторната програма на Европа, като твърди, че тя не взема предвид икономическия растеж.

„Този ​​ред на регулиране е опасен. Европейските технологични компании ще станат регионални шампиони по регулации. Те няма да управляват глобални платформи“, каза Шмид на форума.

Словенският министър за цифрова трансформация Марк Борис Андриянич призна, цитиран от EURACTIV, че Европа изостава от САЩ и Китай по отношение на икономическата динамика и технологичното развитие. Той обаче посочи усилията на ЕС като „историческа възможност не само да стане регулаторен лидер на дигиталната арена, но и да се утвърди като победител в световното състезание по изкуствен интелект“.

Шмид не се съгласи с тази оценка. „Струва ми се, че третата награда в състезанието е да станеш регулатор. В моя свят първата и втората са единствените позиции, които имат значение“, добави той.

Ще има и следваща среща

Давайки началото на Съвета по търговия и технологии на САЩ и ЕС, представители на властите от двата континента обещаха също така да си сътрудничат в проверката на инвестиции в контрола на износа на чувствителни технологии и в развитието на изкуствения интелект.

В изявлението не се посочва Китай, но се казва: „Заставаме заедно, за да продължим да защитаваме нашия бизнес, потребители и работници от нелоялни търговски практики, по-специално тези от непазарни икономики, които подкопават световната система за търговия“.

Представители на ЕС твърдят, че участниците в срещата не са обсъдили един от най-големите проблеми в трансатлантическата търговия – американските мита върху стоманата и алуминия, които предизвикаха ответни мита от ЕС върху американския бърбън и мотоциклетите.

Вв заключителното изявление не се посочва срок за провеждане на следващата среща на съвета, но дипломати от Брюксел обявиха, че вероятно това ще се случи през пролетта на 2022 г. в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във