Банкеръ Daily

Свят

Бизнесът си отдъхна: Коалиция с крайнолеви в Германия няма да има

Германските икономисти и индустриални групи изразиха облекчение днес, че най -голямата икономика в Европа вероятно е избегнала ляво правителство, след като социалдемократите спечелиха изборите с малка разлика, но слабият резултат на крайната левица я изключи като потенциален партньор, предаде Ройтерс.

Центристка тройна коалиция изглежда най-вероятно да поеме властта от Ангела Меркел. Социалдемократите (ГСДП) заявиха, че са определили Зелените и подкрепящите бизнеса Свободни демократи (СДП) като предпочитани партньори.

Слабото представяне на крайнолявата партия Левицата означава, че така наречената червено-червено-зелена коалиция със ГСДП и Зелените, представена като една от потенциалните конфигурации, вече не е възможна.

"Много инвеститори и компании трябва да бъдат облекчени, че червено-зелено-червеният съюз вероятно няма да има мнозинство в новата долна камара на парламента", каза Йорг Кремер, главен икономист в Комерцбанк.

Позициите на Свободните демократи са силни, каза той, като се има предвид, че никоя коалиция няма да бъде възможна без тях освен нова "голяма коалиция" на ГСДП и консервативния блок, която и двете групировки са решени да избегнат.

"Следователно икономическият отклонение вляво не стои на масата", смята Кремер. Той добавя обаче, че и пропазарни реформи са малко вероятни предвид вероятното участие в управлението на Зелените, които са в противоречие със СДП по много икономически политики.

Анализатори и икономисти също призоваха за бързо приключване на коалиционните преговори.

"Изключването на ляв съюз трябва да доведе до облекчение на пазарите, но перспективата за продължителни проучвателни и коалиционни разговори също ще донесе несигурност през следващите седмици", коментират анализатори от Bayern LB.

Индустриалната асоциация BDI призова партиите да се съсредоточат върху политиките за укрепване на Германия, вместо да влизат в тактически маневри, като добави, че опазването на климата и цифровизацията са огромни предизвикателства.

"Укрепването на нашите икономически сили и ангажиментът към Германия като страна на промишлеността, износа и иновациите са от съществено значение за всяка възможна коалиция", каза президентът на BDI Зигфрид Русвурм.

Тъй екологично ориентираните Зелените се очаква да се присъединят към управляваща коалиция, енергийните групи също искат помощ за наближаващия зелен преход.

"Сега партиите трябва да покажат в коалиционните преговори, че са сериозни по отношение на енергийния преход. Това включва повече честност в дебата: Трансформацията ще включва болезнени ограничения и поне първоначално ще струва също работни места", каза изпълнителният директор на Siemens Energy Кристиан Брух.

Асоциацията за търговия на дребно HDE заяви, че секторът е жадувал за стабилност след сътресенията, причинени от пандемията на коронавирус.

"По време на пандемия компаниите се нуждаят от надеждни и стабилни условия", каза президентът на HDE Йозеф Санктьохансер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във