Банкеръ Daily

Свят

Бизнесът настоява ЕС и САЩ да заработят заедно

BusinessEurope и Търговската камара на САЩ призовават администрацията на Байдън да предприеме бързи мерки за премахване на тарифите върху вноса на стомана и алуминий от Европа, а ЕС да премахне своите контрамерки.

Организацията на европейския бизнес BusinessEurope и Търговската камара на САЩ заедно призоваха ЕС и САЩ да удвоят усилията си за подновяване на трансатлантическите отношения, да инициират ново стратегическо партньорство и да се справят с най-значимите продължаващи търговски спорове.

„Тъй като нова администрация на САЩ встъпва в длъжност под ръководството на президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис, моментът е подходящ за осигуряване на общ трансатлантически подход за решаване на тези големи предизвикателства“, пишат и двете бизнес асоциации в съвместно изявление.

Те с нетърпение очакват тясно сътрудничество с политиците от ЕС и САЩ през следващите години.

BusinessEurope и Търговската камара на САЩ призовават администрацията на Байдън да предприеме бързи мерки за премахване на тарифите по член 232 върху вноса на стомана и алуминий от Европа, а ЕС да премахне своите контрамерки. Също така за намиране на взаимно приемливо уреждане на споровете в СТО, свързани със сектора на големите граждански въздухоплавателни средства, включително прекратяване на ответните тарифи.

Бизнесът настоява САЩ и ЕС спешно да финализират ревизирано споразумение за трансфер на данни и отново да се ангажират с намирането на многостранно решение на предизвикателствата, породени от дигитализацията на световната икономика в данъчните преговори под егидата на ОИСР Също и за подкрепа за създаването на уникален ЕС-САЩ. диалог за насърчаване на сътрудничеството в отговор на пандемията, разглеждане на проблемите с достъпа до пазара, насърчаване на справедливи решения на международните данъчни предизвикателства, разработване на общ подход за защита на критични технологии, активиране на иновациите и напредък в общите ни цели за устойчивост - да назовем само няколко важни примера.

Facebook logo
Бъдете с нас и във