Банкеръ Daily

Свят

Бизнес лидерите трябва да започнат да слушат

Лесно е да бъдем цинични относно консенсуса на елита по време на събитие като годишната конференция на института Милкен, която миналата седмица събра 4000 от най-богатите инвеститори и мениджъри в света, за да се обсъди „подпомагането на споделения просперитет“ под палмите на Бевърли Хилс, информира за Financial Times Андрю Еджклиф-Джонсън.

Инвеститори и мениджъри, участващи на срещата в Хилтън, получиха възможността да разчупят обичайните панели, отредени на изкуствения интелект, етичното инвестиране и американско-китайските отношения, чрез освобождаване на емоциите в "уелнес градината" на хотела. Майкъл Милкен някога е провеждал ежегодно събитие, известно като бала "Хищници", когато неговите нискокачествени облигации финансираха корпоративните инвеститори от 80-те години. Сега конференциите му са по-скромни.

Настроението било поразително спокойно с увереност, че Федералният резерв е осигурил още време за бичия пазар на борсата в САЩ. Но на подобни събития се надига тревогата от финансовата криза от 2008 г., която предупреждава посетителите от Давос до Аспен за тяхното положение на върха на двустепенната икономика. Те се опитват да разберат как сили като популизма, неравенството и протекционизма могат да ги изненадат, на фона на гласуванията за Брексит и Тръмп през 2016 г., които опровергаха техните прогнози.

Събитието от миналата седмица показа, че загрижеността достига до ново ниво. Говорители, включително Кен Грифин от хедж фонда Citadel, се притесняват за това, как склонността на младите американци към социализма е помогнала за издигането на левите политици като Бърни Сандърс и Александрия Окасио-Кортес. Повтаряйки предупрежденията на основателя на хедж фонда Бриджуотър Рей Далио, Алан Шварц от Гугенхайм Партнърс отиде по-далеч, казвайки, че идва цяла войнстваща група от такива политици.

Загрижеността се превръща в консенсус, като необходимостта капитализмът да бъде подбуден в по-всеобхватна, по-устойчива посока, отекваше от един панел в следващ по време на конференцията. По-трудно е да се намери противоположна гледна точка, която да предполага, че подобни леки корекции вероятно не биха удовлетворили непокорната долна класа.

Така изпълнителните директори кимаха заедно с призива на Иванка Тръмп за корпоративни програми за преквалификация, които да предпазят работниците от автоматизация, без да чуят мнение дори от един миньор или синдикален лидер. Говорители твърдят, че обаятелността към социализма е само семантично объркване на хора, родени след разпадането на Съветския съюз, без да се помисли върху възгледите на младите избиратели. Различията по отношение на имиграцията или намаляването на корпоративните данъци не бяха отразени на този етап.
 

Facebook logo
Бъдете с нас и във