Банкеръ Daily

Свят

Бившият шеф на кампанията на Тръмп имал над 30 сметки в чужбина

Бившият ръководител на предизборната кампания на президента Тръмп Пол Манафорт е отворил над 30 банкови сметки в три чужди държави, в които да получава и укрива доходите си от политическата си консултантска работа в Украйна, заяви обвинението в делото срещу Манафорт за банкови и данъчни измами, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Във встъпителната си реч на процеса във федерален съд в щата Вирджиния прокурорът заяви, че Манафорт е организирал схема за укриване на милиони долари от данъчната и банкова система на САЩ.

Това е първият процес, който произтича от разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за потенциални връзки между предизборния екип на Тръмп и Русия, отбелязва АП.

Защитата на Манафорт обвини бившия му бизнес партньор Рик Гейтс, че е присвоявал пари и че той носи вината за обвиненията срещу Манафорт. Според защитата Манафорт никога не е възнамерявал да крие от американските власти размера на доходите си или банковите си сметки в чужбина.

Адвокатът Томас Зенли заяви, че Манафорт е разчитал на други хора да следят транзакциите с тези пари, най-вече на Гейтс. По-рано тази година Гейтс се призна за виновен и в този процес е свидетел на обвинението.

Очаква се процесът да продължи три седмици. Той касае деяния, които са се състояли преди Манафорт да стане ръководител на предизборния екип на Тръмп в периода между май и август 2016 г., отбелязва Франс прес.

Facebook logo
Бъдете с нас и във