Банкеръ Daily

Свят

Бившият шеф на Интерпол извършил "сериозни нарушения" в Китайската комунистическа партия

Мън Хунвей

Бившият шеф на Интерпол Мън Хунвей, който подаде оставка през октомври, е извършил "сериозни нарушения" на дисциплината в Китайската комунистическа партия, съобщи Централната инспекционна дисиплинарна комисия, предаде Франс прес. Той е изключен от ККП и отстранен от всички държавни постове, заяви комисията след приключване на разследването си.

Мън Хунвей, чието изчезване в края на септември предизвика смут, така и не е беше освободен официално от поста зам.-министър на обществената сигурност, въпреки че срещу него започна вътрешно разследване.

Мън Хунвей не е спазвал принципите на партията, не е е споделил лична информация, както е бил длъжен и е отказал да изпълнява решенията на централния комитет, се казва в комисията. Изразът "нарушаване на правилата на дисциплината" обикновено означава корупция, отбелязва Франс прес. Мън е приемал подкупи и е заподозрян в нарушаване на закона, бе заявило през октомври министерството на обществената сигурност, без да уточни подробности по обвиненията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във