Банкеръ Daily

Свят

Бившият президент на Киргизстан остава в ареста

Алмазбек Атамбаев

Съдът в Киргизстан постанови бившия президент на страната да бъде задържан по досъдебно производство, след като той бе арестуван в имението си по време на операция, при която загина представител на силите на реда и предизвика дълбоко разделение в обществото на бившата съветска република, предава АФП.

Централноазиатската държава, която претърпя две революции за по-малко от две десетилетия, e в плен на противопоставянето между бившия президент Алмазбек Атамбаев и неговия доскорошен съратник, превърнал се в негов враг, президентът Сооронбай Джеенбеков.

Специалните сили тази седмица започнаха две големи операции за извеждането на Атамбаев от резиденцията му извън столицата Бишкек, след като той отказа да бъде разпитан по случаите, за които поддръжниците му твърдят, че са политически мотивирани.

Първият рейд се провали след като загина един командос, а охраната на Атамбаев, заедно с негови привърженици, осуетиха ареста му. Във втори опит в четвъртък той обаче той беше задържан. В Столицата Бишкек избухнаха безредици, предизвикани от привърженици на бившия президент.

Адвокатът на Атамбаев Сергей Слесарев заяви пред АФП, че съдебното решение е свързано с незаконното освобождаване от затвора на известен престъпен бос по време на президентството на Атамбаев.

Държавният прокурор на Киргизстан в четвъртък определи освобождаването на етническия чеченец, ключова фигура в подземния свят на Киргизстан Азиз Батукаев през 2013 г. сред петте криминални дела, в които фигурира Атамбаев.

"Тези обвинения са безпочвени ... възнамеряваме да заведем дело пред международни съдилища", заяви Слесарев.

Според ТАСС в столицата Бишкек обстановката е спокойна. По същото време в курортния град Чоплон-Ата на брега на езерото Исик-Кул в Киргизстан се провежда среща на премиерите на страните от Евразийския икономически съюз (ЕАИС).

Facebook logo
Бъдете с нас и във