Банкеръ Daily

Свят

Бившият министър за Брексит призова планът на Мей да бъде отхвърлен

Бившият министър по въпросите на Брексит Дейвид Дейвис призова министрите от правителството на Тереза Мей да отхвърлят нейния план от Чекърс за напускането на ЕС.

"Стратегията на правителството има три фундаментални недостатъка, които се проявяват, докато приближаваме заключителната фаза", пише Дейвис, цитиран от БТА, който водеше преговорите за Брекзита, докато не подаде оставка през юли, за да се противопостави на плана на Мей. Според него премиерката е направила "неразумно решение през декември, приемайки езика на ЕС за решаване на проблема с границата между Ирландия и Северна Ирландия". 

"Време е членовете на кабинета да използват общия си авторитет", като се противопоставят на плана, призовава Дейвис. "Трябва да променим незабавно преговорната си стратегия и да гарантираме Брекзит, който отговаря на исканията на референдума и интересите на британците".

ЕС отхвърли предложението на премиерката, обществото не го харесва и британският парламент няма да гласува за него, подчертава бившият министър за Брексит. Според него Великобритания трябва да използва 39-те милиарда лири, които Лондон прие да плати на ЕС, като "най-големият залог" в преговорите за благоприятни бъдещи търговски отношения с блока.

Северноирландската Демократична юнионистка партия, която има 10 депутати и подкрепя консервативното правителство на малцинството на Мей по ключови въпроси, също се противопоставя твърдо на плана от Чекърс, отбелязва ДПА.

Facebook logo
Бъдете с нас и във