Банкеръ Daily

Свят

Бившият каталунски лидер Пучдемон влиза в Европарламента

Бившият каталунски лидер Карлес Пучдемон, който избяга от Испания през 2017 г. и неговия бивш заместник Ориол Жункерас, който в момента е в затвора, са избрани за депутати в Европейския парламент. Не е ясно дали и двамата ще могат да заемат местата си на депутати, предаде БГНЕС.

Пучдемон живее в изгнание в Берлин и е търсен от Испания, докато Жункерас се намира в затвора и очаква присъдата си заедно с още 11 политици за ролята им в опита за отцепване на Каталуния от Испания.

Партията на Пучдемон си осигури 2 места в парламента, като получи 4.6% подкрепа от избирателите.

А партията на действащия премиер на Испания Педро Санчес е големият победител в изборите за Европейски парламент. С над 85% от преброените гласове, правителствената говорителка Изабел Чела обяви, че Социалистическата партия е на първо място с близо 33%, следвана от консервативната Народна партия, която спечели малко над 20%

Според испанското законодателство всички избрани за европейски депутати трябва да се закълнат, че ще спазват испанската конституция, преди да бъдат обявени за евродепутати.

Даването на клетва трябва да бъде извършено лично.

Но ако Пучдемон се върне в Испания, той автоматично ще бъде обвинен в опит за бунт. Бившият каталунски лидер обаче твърди, че ще придобие имунитет веднага след избирането си, затова според него няма да има проблем да се върне в Испания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във