Банкеръ Daily

Свят

Бившият йеменски президент е убит

Али Абдула Салех

Радио на контролираното от бунтовниците хуси йеменско вътрешно министерство съобщи днес, че бившият президент Али Абдула Салех е бил убит, предаде Ройтерс.

Партията на бившия президент - Общ национален конгрес, потвърди информацията, съобщи в Туитър саудитската телевизия "Ал Арабия". 

Партийни представители, както и представители на хусите казаха, че Салех е бил убит южно от Сана, близо до източната провинция Мариб, която е граничеща със Саудитска Арабия, предаде Асошиейтед прес. Салех напуснал Сана под прикритие по въздуха, осигурено му от бойната авиация на арабската коалиция, допълва телевизия "Ал Маядин". Бившият президент се опитал да избяга от Йемен в Саудитска Арабия, добавя Асошиейтед прес. Източници от редиците на бунтовниците хуси казаха, че техни бойци са спрели с ръчен противотанков гранатомет бронираната кола, с която е пътувал Салех, и са застреляли бившия президент. Заедно с него е бил ликвидиран и генералният секретар на партията на Салех - Ясер ал Ауади, допълва Ройтерс.

Появи се и видеозапис, на който се вижда трупът на Салех, предаде Асошиейтед прес. Вероятно записът е направен от един от нападателите. На него се вижда как бойци хуси вдигат от земята тялото на бившия президент, увито в пъстро одеало и го качват на пикап. Очите на Салех са широко отворени, а на тила му се вижда голяма рана. По ризата му има кръв.

Шиитските бунтовници хуси от движението "Ансар Аллах" са възстановили контрола над йеменската столица Сана след въоръженото настъпление, предприето срещу тях от силите на Али Абдула Салех, съобщи телевизията.

Хусите обявиха край на кризата в Сана и обвиниха въоръжените милиции под контрола на Салех в "сговор с агресорите от арабската коалиция", които засилиха бомбардировките над йеменската столица.

Facebook logo
Бъдете с нас и във