Банкеръ Daily

Свят

Бившият египетски президент Морси почина, докато го съдеха

Бившият египетски президент Мохамед Морси е починал от сърдечен удар, съобщи Египетската телевизия, позовавайки се на източник от медицинските среди, информираха Ройтерс и ТАСС.

Ислямистът Морси, който имаше доброкачествен тумор, е получавал непрекъснати медицински грижи, допълва източникът. Медицински източник каза, че причината за смъртта му е сърдечен удар.

Главната прокуратура на Египет е издала разрешение за погребението на бившия държавен глава, който почина в Кайро по време на съдебно заседание, при което бе обвиняем, съобщи по-рано ТАСС.

Мохамед Морси бе погребан днес в столицата Кайро, предаде Франс прес, като се позова на един от неговите адвокати.

"(Морси) бе погребан в (квартал) Мединат Наср, в източната част на Кайро, в присъствието на своето семейство. Погребалната молитва бе отправена в болницата към затвора Тора", където той бе обявен за мъртъв вчера, каза за Франс прес един от неговите адвокати.

Бившият египетски президент от ислямисткото движение "Мюсюлмански братя" бе отстранен от власт от армията през 2013 г. и оттогава бе държан в затвора.

Организацията "Мюсюлмански братя" заяви, че смъртта на Морси си е "чисто убийство" и призова египтяните да отидат на погребението му, както и да се съберат пред посолствата на Египет по света, предаде Ройтерс.

"Амнести интернешънъл" призова за честно, прозрачно и пълно разследване на смъртта на Морси.

Кончината на бившия египетски президент Мохамед Морси бе "ужасна, но напълно предвидима", каза директорката на "Хюмън райтс уоч" за Близкия изток Сара Лия Уитсън, цитирана от ДПА. Тя разкритикува в Туитър неспособността на египетското правителство да му осигури адекватни медицински грижи и достатъчно посещения на членове на семейството. През 2017 г. организацията съобщи в доклад, че условията в затвора за Морси могат да допринесат за влошаване на здравето му, че той е припадал два пъти през юни същата година и според семейството му е изпадал в диабетична кома.

Емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани поднесе съболезнованията си на семейството на покойния бивш президент и "братския египетски народ", съобщи Ройтерс.

Facebook logo
Бъдете с нас и във