Банкеръ Daily

Свят

Бившият австрийски вицеканцлер Щрахе се оттегля от политиката

Хайнц-Кристиан Щрахе

Хайнц-Кристиан Щрахе - бившият австрийски вицеканцлер, който беше в центъра на скандала, свалил последното правителство, каза днес, че прекратява членството си в крайнодясната Партия на свободата и слага край на политическата си кариера. Щрахе обяви решението си на фона на гневни реакции заради слабото представяне на партията му на предсрочните избори, предаде Асошиейтед прес.

Щрахе беше начело на партията в продължение на 14 години до май т.г., когато видео, разкрило как предлага услуги на подставено лице, представило се за руски инвеститор, предизвика падането на правителството на консервативния канцлер Себастиан Курц. Щрахе е и обект на разследване за предполагаема злоупотреба с доверие във връзка с фактуриране на лични разходи за сметка на партията, което също допринесе за слабото представяне на Партията на свободата на изборите в неделя.

Крайнодясната формация спечели около 16 процента от гласовете, с 10 на сто по-малко в сравнение с изборите през 2017 г. Много от досегашните й привърженици подкрепиха десноцентристката Народна партия на Курц или не отидоха да гласуват.

Facebook logo
Бъдете с нас и във