Банкеръ Daily

Свят

Бившият австрийски канцлер Керн се кандидатира за евродепутат

Кристиан Керн

Австрийският опозиционен водач и бивш канцлер Кристиан Керн съобщи вчера, че ще участва като основен кандидат на своята социалдемократическа партия в изборите за Европейския парламент догодина с надежда да се създаде солидна противотежест на набиращите популярност националистически сили, предаде Ройтерс.

Петдесет и две годишният Керн, чиято партия изгуби властта миналата година, е известен със силно проевропейските си позиции.

"Виждаме, че идеята за либерална, свободомислеща демокрация е подложена на изпитание от хора като Орбан, Качински, Щрахе и Салвини", каза пред журналисти политикът, имайки предвид унгарския премиер, лидера на полската управляваща партия "Право и справедливост", австрийския крайнодесен вицеканцлер и италианския вицепремиер.

"Най-важното предизвикателство пред нас, социалдемократите, е да гарантираме, че наследството на Европа ще бъде съхранено", подчерта Керн в краткото си изявление.

Бившият канцлер каза, че най-късно през май догодина ще се оттегли от ръководния пост в партията, за да се съсредоточи изцяло върху новата си задача. Засега не е ясно кой ще го замени начело на формацията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във