Банкеръ Daily

Свят

Бившият адвокат на Тръмп: Той няма да даде мирно властта

Майкъл Коен

Бившият адвокат на Доналд Тръмп се бои, че президентът няма да предаде мирно властта, ако загуби президентските избори през 2020 г. 

Това заяви Майкъл Коен в края на показанията си в комисията по надзор и реформа в Камарата на представителите на Конгреса, предаде Ройтерс. 

"Предвид опита ми от работата за г-н Тръмп, се опасявам, че ако той загуби изборите през 2020 г., няма да има мирно предаване на властта", каза той.
Коен бе осъден през декември на три години затвор за даване на неверни показания пред Конгреса, за нарушаване на изборния кодекс и за данъчни измами.

"Моята преданост (към Тръмп) ми коства всичко - щастието на семейството ми, адвокатския ми лиценз, средствата за преживяване, честта, репутацията и скоро дори свободата ми", каза той, цитиран от Франс прес.

"Няма да стоя със скръстени ръце и да го оставя да направи същото със страната", добави Коен. 

По време на изслушването Коен нарече президента "расист, измамник и лъжец".

"Съжалявам за деня, в който казах "да" на Тръмп. Срамувам се, че съм му сътрудничил", допълни бившият адвокат.

Пред комисията Коен се извини на първата дама Мелания Тръмп заради това, че я е излъгал за президентската афера с порнозвездата Сторми Даниълс.

По въпроса за евентуален сговор на предизборния екип на Тръмп с Русия, бившият адвокат каза: "Хората се питаха дали на мен са ми известни преки доказателства, че Тръмп и неговият предизборен екип са заговорничели с Русия. Аз нямам такива доказателства. Искам да бъда ясен по този въпрос. Но аз имах подозрения", каза Коен.

Той освен това се извини, че е излъгал пред Конгреса във връзка с проекта за изграждане на "Тръмп тауър" в Москва.

Коен разкри освен това, че Тръмп е бил предварително в течение на публикуването от Уикилийкс на хакнати имейли на Демократическата партия. "Тръмп научи от Роджър Стоун (негов бивш съветник и приятел) предварително, че Уикилийкс ще публикува имейлите", заяви Коен. В писмени показания, разпространени преди изслушването, Коен разказва, че това е станало няколко дни преди националния конгрес на Демократическата партия през юли 2016 г. 

Говорителката на кампанията за преизбирането на Тръмп Кейли Макенъни публикува комюнике по време на изслушването, в което нарече Коен "престъпник, изгонен от адвокатската колегия и осъден за лъжесвидетелстване". "Сега той представя нещо, което нарича доказателства, но те се основават само на неговите собствени показания, които бе доказано, че не струват нищо", добави тя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във