Банкеръ Daily

Свят

Бившата австрийска външна министърка е номинирана за съвета на директорите на "Роснефт"

Карин Кнайсъл

Бившата външна министърка на Австрия Карин Кнайсъл и бившият канцлер на Германия Герхард Шрьодер са номинирани за независими директори в съвета на директорите на руската петролна компания "Роснефт", съобщава ТАСС. Това става ясно от решение на правителството на Руската федерация. 

През август 2018 г. присъствието на руския президент Владимир Путин на венчавката на австрийската външна министърка (тогава) предизвика възмущение сред  опозиционните партии в Австрия.  По-късно тя се оправда, че изпратила поканата, но не очаквала той да приеме поканата й да присъства на нейната сватба. 

В списъка на кандидатите като представители на Руската федерация са посочени действащите членове на борда на на директорите на компанията - вицепремиерът Александър Новак, помощникът на руския президент Максим Орешкин и шефът на "Роснефт" Игор Сечин, който е заместник-председател на борда на компанията.

Като независими директори са номинирани също изпълнителният директор на компанията "Северен поток 2" ("Nord Stream 2" AG) Матиас Варниг и председателят на управителния съвет на "Маркуард холдинг" (Marcuard Holding) Ханс-Йорг Рудлоф.

 

Съветът на директорите на "Роснефт"

в момент се състои от 11 човека. В него влизат професор НИУ ВШЭ Олег Вюгин, бившият ръководител на британската BP plc (до май 2001 г. - British Petroleum) Робърт Дадли, главният изпълнителен директор на BP plc Бърнард Луни, Александър Новак, Максим Орешкин, Игор Сечин, представителите на Qatar Investment Authority Файзал Алсуваиди и Хамад Рашид ал-Моханади, Матиас Варниг, Ханс-Йорг Рудлоф, а също така и Герхард Шрьодер, който е действащия председател на съвета на  директорите на "Роснефт".

"Роснефт“ (Роснефть) е енергийна компания с централен офис в руската столица Москва. Основана е през 1993 г. като държавна с активи на компанията "Роснефтегаз", наследила Министерството на нефтената и газовата промишленост на Съветския съюз. Занимава се с добив и преработка на нефт и природен газ, произвежда нефтопродукти и нефтохимически продукти.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във