Банкеръ Daily

Свят

Бивша румънска министърка получи окончателно шест години затвор

Елена Удря

Бившата румънска министърка на туризма и регионалното развитие Елена Удря беше осъдена днес окончателно на шест години затвор за вземане на подкуп и злоупотреба със служебно положение, съобщава информационният сайт Зиаре.

Присъдата бе потвърдена от петчленен състав на Върховния конституционен съд.

Делото "Гала вечер на Буте" се отнася за злоупотреби при организирането на международна гала вечер на професионалния бокс с участието на популярния румънски боксьор Лучиан Буте през 2011 г., които според прокурорите са нанесли съществени щети на държавния бюджет.

Елена Удря, която беше министър в периода 2008-2012 г., е призната за виновна за три случая на вземане на подкуп и един случай на злоупотреба със служебно положение. Бившата министърка обаче е оправдана по обвинение в опит за отклоняване на еврофондове.

Според прокурорите тя е спонсорирала незаконно мач между Лучиан Буте и французина Жан-Пол Менди със средства на министерството, като е получила комисионна от 10 процента от всеки договор. Съдът разпореди също, че Удря трябва да плати близо 3 милиона евро за нанесените щети, посочва Асошиейтед прес.

44-годишната Удря, която беше един от най-влиятелните румънски политици през последното десетилетие, приближена на бившия президент Траян Бъсеску и самата тя кандидат на президентските избори през 2014 г., замина в началото на годината за Коста Рика, където според адвоката й е получила политическо убежище.

Адвокатът на Удря Воронел Радулеску заяви днес, че решението на съда ще бъде атакувано с всички позволени от закона средства.

От своя страна бившият президент Траян Бъсеску посъветва Удря да се защитава, тъй като според него има начини за преразглеждане на присъдата, предаде Аджерпрес.

Според вестник "Адевърул", за да избегне решетките, Елена Удря трябва да остане в "изгнание" най-малко 11 години, когато изтича по давност присъдата. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във