Банкеръ Daily

Свят

Бивш важен британски таен агент намерен мъртъв в Истанбул

Джеймс Густаф Едуард Льо Мезюрие

Бивш британски таен агент е бил намерен мъртъв в Истанбул, съобщи турската частна телевизия НТВ.

Жители на община Бейоглу открили труп на мъж на местна улица, когато отивали в джамията за сутрешния намаз (първата от петте молитви на мюсюлманите за деня, бел. ред.). Те съобщили на полицията и на мястото били изпратени полицейски и медицински екипи.

У мъжа не са били намерени никакви лични документи, но след направено разследване полицията установила неговата самоличност. Откритото тяло е на бившия служител на британското военно разузнаване Джеймс Густаф Едуард Льо Мезюрие.

Полицаи са отишли в жилището, където мъжът е бил отседнал заедно със съпругата си, и са взели нейните показания. Тя казала, че съпругът й е употребил сънотворно и че тя самата е спяла, когато е станало всичко. По думите й в жилището не е влизал и излизал чужд човек. Това било потвърдено и от охранителните камери.

Полицията допуска, че смъртта може да е настъпила при падане на мъжа. Разследването по случая продължава.

Джеймс Густаф Едуард Льо Мезюрие е известен с това, че е основал на организацията "Белите каски" в Сирия.

Официалното й име е "Сирийска гражданска защита" и тя е създадена през 2014 г. Организацията стана известна с публикуването в интернет на снимки и видеа за предполагаеми химически атаки на правителството на президента Башар Асад. В същото време организацията беше многократно обвинена за "постановъчен характер" на представяните от нея материали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във