Банкеръ Daily

Свят

Бивш служител на Министерството на отбраната на Русия участвал в ИДИЛ

Севернокавказкият окръжен военен съд в Ростов-на-Дон осъди бившия служител на руското министерство на отбраната Денис Хисамов, задържан от служители на ФСБ на Русия в Краснодарска територия, на 19 години затвор със строг режим за участие в терористична организация Ислямска държава (забранена в Руската федерация), съобщават кореспонденти на ТАСС от съдебната зала.

"Денис Хисамов е признат за виновен и осъден за множество престъпления с оглед на присъдата на судалския съд под формата на 19 години лишаване от свобода с максимална присъда за задържане и една година ограничение на свободата с лишаване от военно звание капитан" официално е неговата присъда.

Наказателното дело срещу Хисамов е по чл. 205.3 от Наказателния кодекс на Руската федерация („Преминаване на обучение с цел извършване на терористична дейност”) и част 2 на чл. 205.5 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Участие в дейността на организация, която в съответствие със законите на Руската федерация е призната за терористична"). Делото е заведено и разследвано от служители на Федералната служба за сигурност на Русия в Краснодарска територия. Също така служителите на отдела проведоха оперативна подкрепа на всички фази на разследването.

История на случая

От материалите по случая, които са на разположение на ТАСС, следва, че Хисамов е признал, че от 2015 до 2016 г. е участвал в 10 операции на страната ИДИЛ в Сирия. По време на операцията с участието му в изземването на селището Ер-Рей около осем души били убити при взрива, 13 били ранени. Той също така призна, че е участвал в репресии, убивайки четирима души.

През 2009 г. Хисамов се отказва по собствено желание от министерството на отбраната с чин капитан, започва собствен бизнес, по това време започнал да посещава джамии и частни молитвени стаи в Москва, където се среща с таджикски гражданин, с когото продава фалшиви банкноти. През май 2015 г. заедно със съучастниците си е задържан във Владимир. На етапа на предварителното разследване той е платил гаранция от 500 хиляди рубли и е бил освободен в очакване на съдебен процес по негова собствена отговорност. През декември 2015 г. той пресича границата със Сирия.

Хисамов призна, че е преминал военна, саботажна и идеологическа подготовка за новобранци от ИДИЛ в град Рака, след което е включен в килията „Мухаджирин Кавказ“ с около 300 души. След участието си в операции на ИДИЛ в Сирия през декември 2016 г., Хисамов се завръща в Турция, където заедно със съучастник два пъти ограбва обменните бюра, приходите възлизат на около 230 хиляди долара. 

Полицията е задържала Хисамов в Турция през април 2017 г., защото е използвала фалшиви документи. Той е отведен в център за задържане за чужди граждани. През август 2017 г. в центъра се случват бунтове, Хисамов получава сериозни наранявания, бил депортиран в Таджикистан, откъдето по-късно бил прехвърлен на руската страна.

През декември 2017 г. Суздалският окръжен съд го осъжда на три години и три месеца в наказателна колония за продажба на фалшиви банкноти. Хисамов обаче не изтърпява наказанието си, тъй като в този период се намирал в Сирия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във