Банкеръ Daily

Свят

Бивш шеф на МВФ е обвинен в данъчни измами и корупция

Родриго Рато е избран да ръководи  МВФ като управляващ директор, след като е бил вицепремиер на Испания и министър на икономиката. 

Бившият управляващ директор на Международния валутен фонд Родриго Рато е изправен пред нови обвинения от испанските прокурори за борба с корупцията. Той е заподозрян в предполагаеми данъчни измами, корупция и фалшифициране на документи, съобщава ЕФЕ.

В изявление, публикувано във вторник (23 март), испанската прокуратура за борба с корупцията очерта 11 обвинения срещу бившия политик и банкер. Прокурорът иска присъда между четири и шест години затвор за предполагаемо присвояване, престъпления по несъстоятелност и корумпирани бизнес практики и още три години за предполагаемо фалшифициране на документи.

Прокурорът твърди, че Рато е измамил публичната каса на Испания в размер на 8,5 милиона евро с помощта на офшорни сметки и твърди, че е увеличил  личното си богатство до 15,6 милиона евро между 2005 и 2015 година.

Освен това службата твърди, че Рато е укривал приходи от испанските данъчни власти, използвайки „множество“ банкови сметки на Бахамите, Швейцария, Люксембург, Обединеното кралство и Монако, датиращи още през 1999 г. 

Прокурорът заяви, че документи, иззети при проверка на имуществото на Рато през 2015 г., показват, че той също има сметки в Съединените щати и Швейцария, които преди това не са били известни на испанските власти, и че е има сметки в територии с ниски данъци като остров Ман, Кувейт и Кюрасао.

Родриго Рато е избран да ръководи  МВФ като управляващ директор, след като е бил вицепремиер на Испания и министър на икономиката. 

Той беше осъден през 2017 г. за присвояване и му беше наложено излежаване на 4,5-годишен затвор за дело, свързано с времето, когато ръководеше испанската банка Bankia.

Рато бе признат за виновен за използване на фирмени кредитни карти за покриване на недекларирани разходи и финансиране на пищен начин на живот. Банката Bankia е била спасена от правителството през 2012 г. за около 22 милиарда евро.

Осъдени бяха всичките 65 души, свързани с използване на "черни карти" на банка Caja Madrid, впоследствие Bankia, в които са влагани укрити от налози средства. Според обвинението с помощта на тези карти от 2003 до 2012 година тези лица са похарчили над 12 милиона евро за лични нужди.

През 2020 г. съдия разреши на Рато да излежи остатъка от присъдата си частично. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във