Банкеръ Daily

Свят

Бивш президент на Перу умря, след като посегна на живота си

Бившият президент на Перу (1985-1990 и 2006-2011) Алан Гарсия, който посегна на живота си по време на арестуването си заради корупция, е починал в болница в Лима, съобщи ТАСС, като се позова на тв канала TeleSUR.

Съдът бе издал заповед за задържането на Гарсия за 10 дни. В момента, в който сътрудници на прокуратурата представиха заповедта на експрезидента в дома му в Лима, той се простреля.

Както отбеляза министърът на вътрешните работи на Перу Карлос Моран, оржаните на реда са действали законосъобразно по време на ареста на Гарсия.

В съответствие с решението на съда е трябвало да бъдат арестувани и бившият министър на икономиката на Перу Луис Нава и вицепрезидентът на дължавната нефтена компания Petroperu Мигел Атала. Заедно с Гарсия те са заподозрени в корупция по делото за бразилската строителна компания Odebrecht.

През ноември миналата година съдът забрани на Гарсия да напуска страната за срок от 18 месеца. Според следствието политикът вероятно е получил 100 хил. долара от Odebrecht срещу помощ при сключване на изгони за компанията договори. Експрезидентът отричаше вината си. От 17 ноември до 3 декември 2018 г. той се укриваше в посолството на Уругвай, но след като му бе отказано убежище, той напусна мисията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във