Банкеръ Daily

Свят

Бивш премиер на Австралия тайно поел пет ключови министерства

Скот Морисън

Бившият премиер на Австралия Скот Морисън заяви днес, че е решил тайно да застане начело на пет ключови министерства по време на пандемията от коронавирус, защото смятал, че отговорността за нацията е само негова, съобщи Ройтерс.

Морисън, който се оттегли от поста лидер на Либералната партия, след като загуби общите избори през май, говори пред към журналисти на пресконференция в отговор на критиките на лейбъристите и на негови съпартийци заради безпрецедентното обсебване на правомощия.

Сегашният премиер Антъни Албанезе заяви, че Морисън е атакувал Уестминстърската система на управление, като в периода 2020-2021 г. тайно се е самоназначил начело на пет ресора, сред които вътрешните работи, държавното съкровище, здравеопазването, финанси и ресурси.

Трима от министрите заявиха, че не са знаели, че Морисън им е "колега" начело на техните министерства до разкритията тази седмица.

"Аз управлявах кораба в разгара на бурята", заяви Морисън пред репортерите, припомняйки как пандемията се е стоварила върху страната през 2020 г.

"Като министър-председател само аз можех наистина да разбера тежестта на отговорността, която лежеше на раменете ми, и никой друг", каза той.

Морисън заяви, че не е "поел" министерствата, след като е положил клетва пред генерал-губернатора, и не се е намесвал в работата на никой от министрите освен в един случай, когато отхвърлил проект за газопровод. 

Бившият премиер допълни, че не е информирал министрите си, защото щял да използва тайните си правомощия само в извънредни случаи.

"Фактът, че министрите не са били информирани за тези неща, е всъщност е доказателство за липсата на моя намеса в каквито и да било техни дейности", каза Морисън.

Джордж Уилямс, експерт по конституционно право в Университета на Нов Южен Уелс, заяви, че Австралия има система, основана на кабинет, която разчита на управлението на група хора, а не президентска система.

По-рано днес ковчежникът Джим Чалмърс заяви, че поведението на Морисън е било "диктаторско" и дали той ще остане на поста в парламента, е тест за лидера на либералната опозиция Питър Дътън.

Морисън за пореден път аргументира действията си като каза, че извънредните правомощия, които еднолично е поел, са били въведени от демократично избран министър-председател (т.е. самият Морисън) и в съответствие със закона.

Facebook logo
Бъдете с нас и във