Банкеръ Daily

Свят

Бивш подсъдим от Хага влезе в хърватското правителство

Анте Готовина

Бившият подсъдим в Международния трибунал на ООН за военните престъпления в бивша Югославия генерал Анте Готовина бе назначен вчера за специален съветник на хърватския вицепремиер и министър на отбраната Дамир Кръстичевич, предаде Танюг.

Готовина ще се занимава със системата за държавна сигурност, която разработва Кръстичевич, и ще извършва тази дейност без заплащане.

Решението за назначението му бе подписано от премиера Андрей Пленкович преди вчерашното заседание на правителството във Вуковар по настояване на Кръстичевич и със съгласието на генерала.

Анте Готовина ръководи операция "Буря" през 1995 г., с която Хърватия си върна територии, отцепени от сръбски сепаратисти.

През 2011 г. той бе осъден от Международния трибунал в Хага на 24 години затвор за военни престъпления срещу сърби. През ноември 2012 г. Апелативната камара на трибунала го оправда и той се върна в Хърватия, посрещнат като герой.

"Ясно е, че Трибуналът е взел политическо, а не юридическо решение. Днешното решение няма да допринесе за стабилизирането на ситуацията в региона и ще отвори стари рани", реагира в изявление тогава сръбският президент Томислав Николич.

Facebook logo
Бъдете с нас и във