Банкеръ Daily

Свят

Бивш партизанин оглавява разузнаването на Колумбия

Бивш партизанин и бивш боен другар на новия колумбийски президент Густаво Петро ще застане начело на разузнавателните служби в Колумбия, съобщи официален източник, цитиран от Франс прес.

Мануел Алберто Касанова беше назначен с президентски указ за ръководител на Националната разузнавателна дирекция и става първият цивилен на този стратегически пост в колумбийския апарат за сигурност.

Подобно на новия държавен глава, Касанова е бил член на М-19 – създадена през 1974 г. радикална лява партизанска групировка, действаща в градски условия, която подписа през 1990 г. мирно споразумение с правителството.

След като слага оръжие, Касанова работи като ръководител по сигурността на партията Демократичен алианс М-19, създадена след мирното споразумение.

Почти неизвестен на обществената сцена, в М-19 той е отговарял за шпионажа и финансирането, според местни медии.

Философ по образование, специализирал публична администрация, наскоро Касанова е работил в организация за техническо обучение и е бил служител в компания за износ на кафе, показва профилът му с социална мрежа.

Създадена през 2011 г., за да наследи Административния департамент за сигурност, замесен в множество скандали и обвиняван в незаконна дейност, Националната разузнавателна дирекция се отчита пряко на държавния глава и контролира всички разузнавателни служби.

Касанова е човек без никакъв опит в управлението на разузнаването, реагира по местно радио депутатът от дясната опозиционна партия Демократичен център Хосе Висенте Кареньо. Неговото назначение е "демотивиращо за силите за сигурност", смята десният политик.

Сенаторката правозащитник Глория Флорес, която подкрепя правителството, каза по същата радиостанция, че това е промяна на "посоката". При предишната разузнавателна служба бяхме жертва на позорно преследване, на инсценировки. Това, към което се стремим, е да дадем друга ориентация на държавните разузнавателни служби, каза сенатор Флорес.

Назначението на Касанова в апарата за сигурност беше предшествано от пълно обновяване на командния състав на армията и полицията, след като през юни Петро стана президент. Той е първият ляв държавен глава в историята на Колумбия, а идването му на власт се посреща с недоверие от военните.

Новата власт на левицата ускори напускането на около тридесет армейски генерали и високопоставени полицаи, отбелязва АФП.

Facebook logo
Бъдете с нас и във