Банкеръ Weekly

Свят

Бивш националист, сега проевропеец, спечели изборите в Сърбия

Управляващата проевропейска Сръбска прогресивна партия спечели 50% от гласовете на вчерашните предсрочни парламентарни избори и извоюва убедителна победа, която й дава възможност да управлява самостоятелно.

"Това е най-добрият изборен резултат на партия от 90-те години", каза след обявяването на резултатите лидерът на СПП и вероятен нов премиер Александър Вучич.

"Сигурен съм, че Сърбия ще продължи по пътя към ЕС.

Желанието ми е Сърбия да продължи борбата с корупцията, да тласне напред икономиката и да увеличи заетостта. За тази цел са необходими болезнени реформи. но аз съм сигурен, че сърбите скоро ще живеят по-добре, отколкото живеят сега", добави той.

Според Центъра за свободни избори и демокрация (ЦеСИД) СПП ще получи 160 от общо 250 депутатски места.

На второ място е коалицията около Социалистическата партия на Сърбия. Тя получава 45 места в парламента - 14,05%. След това е Новата демократическа партия, оглавявана от бившия президент Борис Тадич. Тя ще има засега 18 мандата или 5,86% от гласовете. 17 места и 5,46% са за Демократическата партия, начело с бившия кмет на Белград Драган Джилас.

Освен тях в новия състав на Скупщината влизат три партии на националните малцинства, ползващи се с допълнителен аванс на изборите. Това са: Съюзът на унгарците от Воеводина на Ищван Пастор с 9 места; Партията на демократичното действие на Санджак на Сюлейман Углянин с три места; Партията за демократически действия на Ризе Халими с 2 мандата.

Изборната победа на СПП - партия на бивши ултранационалисти, обявили се за членство на Сърбия в ЕС, й осигури мнозинство в парламента. Вучич ще поеме министър-председателския пост в момент, когато Сърбия започва преговори за присъединяване към ЕС. От идването си на власт през 2012 г. правителството на СПП подобри значително отношенията с бившата сръбска област Косово, която обяви независимост през 2008 г.

44-годишният Вучич е бивш проруски ултранационалист, сега прегърнал каузата на европейската интеграция на Сърбия - извоюва масираната подкрепа на електората след серия от зрелищни арести на свръхбогати бизнесмени в хода на борбата с корупцията и организираната престъпност.

Според анализаторите СПП дължи победата си на личната популярност на Вучич. Неговите опоненти пък се възмущават, че властта се концентрира в ръцете на човек, който допреди пет години беше злъчен критик на Запада и отстояваше каузата на Велика Сърбия.

Президентът Томислав Николич на свой ред разчита на възможно най-бързо формиране на ново правителство. Наричайки преминалите избори голям шанс за Сърбия, държавният глава изрази увереността си, че новият кабинет ще продължи движението по европейския път по-стабилно и по-бързо, отколкото досега, а и ще реши окончателно проблема с Косово и Метохия, както се нарича в Белград обявилото независимост Косово.

Facebook logo
Бъдете с нас и във