Банкеръ Daily

Свят

Бивш гръцки премиер осъди Преспанското споразумение

Костас Караманлис

Трябваше и можехме като държава да поискаме и да постигнем много повече по отношение на Преспанското споразумение със Скопие, заяви бившият гръцки премиер Костас Караманлис на предизборен митинг в Солун, предаде агенция МИА.

Това бе първата публична изява на Караманлис, откакто през октомври 2009 г. изгуби на изборите и подаде оставка като лидер на партия "Нова демокрация". Той говори за икономиката, за бъдещето на страната, както и за външната политика и Преспанското споразумение, според което Македония бе преименувана на Северна Македония. Караманлис каза, че Гърция желае добри отношения с всички съседи.

"За Преспанското споразумение не са нужни много думи. "Нова демокрация" с право критикува споразумението, правилно постъпи, като не гласува "за". Съжалявам само, че не се използва това, което постигнахме в Букурещ през април 2008 г. /на среща на НАТО, на която Гърция използва правото си на вето за членство на Македония заради неразрешения спор за името/, и го постигнахме с много мъка, с големи усилия и на висока цена, политическа цена, партийна цена, лична цена. Трябваше и можехме като държава да поискаме и да постигнем много повече", изтъкна Караманлис.

В 15-минутната си реч бившият гръцки премиер говори и за предстоящите предсрочни избори на 7 юли, като подчерта, че страната се нуждае спешно от политическа стабилност и чувство за сигурност. Караманлис призова гражданите да подкрепят "Нова демокрация" и нейния лидер Кириакос Мицотакис.

"На Гърция й трябват силно икономическо развитие, инвестиции, много работни места, на обществото му трябва солидарност, но преди всичко на Гърция й е нужно ново национално самочувствие, самоуважение", каза Караманлис, като добави, че за всичко това е нужно силно правителство с ясна програма за четиригодишен мандат, което само "Нова демокрация" може да предложи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във