Банкеръ Daily

Свят

Бивш директор на "Румънски води" взел 1 млн. евро подкуп, съдят го

Виктор Санду

Бивш директор на държавната компания "Румънски води", която управлява хидрографските басейни в страната, ще бъде съден по обвинение, че е получил подкуп от един милион евро, съобщава информационният сайт Зиаре, като се позовава на Националната дирекция за борба с корупцията (НДБК).

Прокурорите от НДБК обвиняват бившия директор на "Румънски води" Виктор Санду, че в периода май 2017 г. - май 2019 г. е поискал и получил от един бизнесмен, който също е обвиняем по случая, сумата от 4 830 464 леи (един милион евро). Парите представлявали подкуп, в замяна на който Санду трябвало да отпусне необходимите средства за изпълнение на договори, сключени между компанията на бизнесмена и държавната компания "Румънски води".

Според обвинението поисканата и получена от Санду сума е свързана с изпълнение на неговите служебни задължения за отпускане на средства по изпълнение на договори за подобряване състоянието на реки и отстраняване на последиците от наводнения, причинени от реки, в окръг Бихор. Парите от подкупа били внесени от компанията на обвинения бизнесмен в сметките на две фирми, контролирани от приближен на тогавашния генерален директор на "Румънски води". Средствата били оправдани с фиктивни фактури за дейности и услуги, които в действителност не са били извършени, посочват от антикорупционната прокуратура.

По делото е наложен запор на имущество на обвиняемия Виктор Санду, информира НДБК.

Facebook logo
Бъдете с нас и във