Банкеръ Daily

Свят

Бюлетин за ядрената енергетика в световните медии

„РОСАТОМ“ ПУСНА ЕЛЕКТРИЧЕСТВО ОТ ПЪРВАТА СИ ВЯТЪРНА ЦЕНТРАЛА НА ПАЗАРА НА ЕДРО 

Източник: www.rosatom.ru 

Най-голямата вятърна електроцентрала в Русия - в Адигея, започна да доставя електроенергия на пазара на едро. ВяЕЦ „Адигея“ бе първият завършен проект на компанията „НоваВинд“ АД, подразделение на „Росатом“, което отговаря за дейностите в областта на вятърната енергия. Централата е с инсталирана мощност от 150 мегавата и се състои от общо 60 вятърни инсталации. 

В момента „Росатом“ изпълнява програма за изграждане на вятърни паркове на още четири площадки в Русия - в Ставрополския край и в Ростовска област. Следващият голям вятърен парк ще бъде разположен в Ставрополския край, с инсталирана мощност от 210 мегавата. До 2023 година руската държавна корпорация планира да пусне вятърни електроцентрали с обща мощност от 1 гигават. 

ПОЛША И САЩ ОБСЪДИХА СЪТРУДНИЧЕСТВО В ОБЛАСТТА НА АТОМНАТА ЕНЕРГЕТИКА 

Източник: www.polskieradio.pl 

Във Вашингтон, по време на стратегически полско-американски диалог в областта на енергетиката, двете страни обсъдиха теми, свързани с въглищните технологии, вносът на втечнен природен газ и изграждането на АЕЦ в Полша. Европейската страна бе представена от пълномощника на правителството за стратегическата енергийна инфраструктура Петер Наимски и от министъра на климата Михал Куртика, а САЩ - от министъра на енергетиката Дан Брейет. 

След преговорите Петър Наимски заяви, че САЩ са заинтересовани от дългосрочно сътрудничество с Полша в атомния сектор. По думите му решението за избор на партньор за изграждането на АЕЦ в Полша ще бъде взето до няколко месеца. Наимски припомни, че програмата за развитие на атомната енергетика на страната включва изграждането на шест атомни енергоблока с мощност 1000 мегавата всеки в рамките на 20 години. 

АРМЕНСКАТА АЕЦ ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧИ С „РОСАТОМ“ ЗА УДЪЛЖАВАНЕ НА ЖИВОТА НА ВТОРИ ЕНЕРГОБЛОК 

Източник: www.finport.am 

Арменската АЕЦ не може да завърши програмата за удължаване на живота на Втори енергоблок без участието на компаниите „Гидропрес“, „Атомнергоремонт“ и „Русатом сервис“, които са част от „Росатом“. Това обяви генералният директор на централата Мовсес Варданян. По думите му Арменската АЕЦ ще продължи сътрудничеството си с руската държавна корпорация, с помощта на която през 2021 г. се планират основни дейности за подобряване на безопасността и получаване на лиценз за по-нататъшна експлоатация на атомната електроцентрала до 2026 г. 

Арменската АЕЦ се състои от два енергоблока с реактори ВВЕР. Първият е пуснат в експлоатация през 1976 г., а вторият - през 1980 г. 

ЕГИПЕТСКИ ХОЛДИНГ СЕ ВКЛЮЧВА В ИЗГРАЖДАНЕТО НА АЕЦ „ДАБАА“ 

Източник: www.energycentral.com 

Египетският Hassan Allam Holding, който работи по проекти в областта на инженеринга, обществените поръчки и строителството, съобщи, че ще се включи в работата по АЕЦ „Дабаа“, която се изгражда в Египет. Холдингът ще се съсредоточи върху проектирането и строителство на 40 сгради и конструкции в атомната електроцентрала. 

„Възлагането на поръчката представлява една от първите основни дейности по мегапроекта“, се казва в съобщение на компанията. 

През декември 2017 г. Русия и Египет подписаха споразумение за изграждането на АЕЦ „Дабаа“ в Египет на стойност 21 милиарда долара. По силата на договора руската държавна корпорация „Росатом“ ще изгради четири реактора ВВЕР-1200 и ще доставя ядрено гориво през целия експлоатационен период на централата. От компанията ще обучават служители и ще подпомагат египетските си партньори в експлоатацията и поддръжката на АЕЦ през първите 10 години от дейността на централата. 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във